ANAF i-a răspuns deputatului ALDE Varujan Vosganian cu privire la solicitarea sa privind taxele şi impozite plătite de Klaus Iohannis pentru meditaţiile acordate ca profesor, explicând că informaţiile din perioada 1990-1999 nu au fost informatizate şi sunt depuse la Arhiva Naţională, în timp ce, din 2000, de când a devenit primar, şi până în prezent, preşedintele nu a depus înscrisuri privind astfel de venituri. Deputatul a declarat, pentru News.ro, că răspunsul este "previzibil" şi "lasă loc interpretărilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit răspunsului ANAF, trimis după solicitarea adresată de Varujan Vosganian în ianuarie, până în anul 1999 nu există o situaţie informatizată, iar la ANAF "nu se mai regăsesc date privind veniturile şi impozitele achitate de persoane fizice".

"Documentele privind declaraţiile pe venit, pentru perioada 1990-1999 (arhivate începând cu anul 2000), au fost predate către Arhivele Naţionale, fiind scoase din arhiva organelor fiscale întrucât termenul de păstrare era de 10 ani", se arată în răspunsul primit de Vosganian.

ANAF precizează că, începând cu anul 2000, când datele au început să fie informatizate, există informaţii privind veniturile salariale obţinute de Klaus şi Carmen Iohannis, iar din anul 2001 sunt înregistrate, pe lângă aceste venituri, şi venituri din chirii, venituri din dobânzi, dividende, proprietate intelectuală, dar nu şi pentru meditaţii.

Din anul 2000, Klaus Iohannis a fost ales primar al Sibiului.

ANAF afirmă şi că Iohannis nu are atribuit Cod Unic de Înregistrare, în aplicaţia FISC NET, şi "nu figurează în evidenţele fiscale cu venituri din activităţi independente, respectiv din activitatea alte forme de învăţământ (cod caen 8559 pentru perioada 2000-prezent)".

"În declaraţiile privind veniturile realizate în România (cod 200) depuse pentru anii 2000-2015 persoana fizică nu a înscris venituri realizate din activitatea alte forme de învăţământ (meditaţii)", spune ANAF.

Instituţia a mai răspuns şi că, în privinţa solicitării de analizare a veridicităţii afirmaţiilor preşedintelui privind achiziţionarea imobilelor din bani obţinuţi din meditaţii, informaţia "excede atribuţiile ANAF".

Contactat de News.ro, deputatul Varujan Vosganian, a afirmat că scrisoarea ANAF nu oferă răspunsuri clare.

"Mi se pare că e un răspuns previzibil, în care ANAF încearcă să împace toate situaţiile. Pe de o parte, să îmi răspundă, iar pe de altă parte să nu-mi răspundă, pentru că de fapt este un răspuns în care ANAF îmi spune să nu contez pe ANAF, în care spune că nu deţine date suficiente în legătură cu asta şi că după anul 2000, domnul Iohannis, de unde au ei date, nu apare cu nicio declaraţie privind venituri din meditaţii", a spus el.

Varujan Vosganian a afirmat că răspunsul "lasă orice interpretare deschisă". Întrebat dacă el consideră că răspunsul nu este complet şi există mai multe informaţii pe care ANAF nu le-a prezentat, deputatul a spus că aceasta este o zonă de speculaţii.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, în ianuarie, la Parlament, că a solicitat Ministerului de Finanţe şi ANAF să facă o evaluare a veniturilor şi impozitelor plătite de către preşedintele Klaus Iohannis şi să confirme dacă şeful statului a avut posibilitatea să cumpere mai multe imobile din veniturile obţinute din meditaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.