Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat joi după-amiază că nu există timp pentru un al doilea referendum scoţian şi că independenţa provinciei nu poate să fie decisă înainte de finalizarea procesului de retragere a ţării din UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, aceasta susţine că un al doilea referendum scoţian pentru independenţă nu poate să fie organizat fără consimţământul public, deşi scoţienii vor să voteze înainte de Brexit.

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a cerut oficial la finele lunii martie un nou referendum pentru independenţă, la doar două zile după invocarea articolului 50 şi declanşarea procedurii de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alegătorii scoţieni au votat împotriva ieşirii din blocul comunitar şi speră că independenţa le va permite să rămână în UE.

Scoţienii au respins independenţa la referendumul din urmă cu aproape trei ani cu 55% NU la 45% DA.

Însă, Sturgeon afirmă că circumstanţele s-au schimbat de atunci pentru că, în timp ce Marea Britanie în ansamblul ei a a votat în favoarea Brexitului, în vreme ce scoţienii au susţinut rămânerea în UE.

May a spus adeseori că nu este momentul potrivit pentru organizarea unui nou referendum în timpul negocierilor complexe de doi ai pentru ieşirea din blocul comunitar, deşi scoţienii au propus deja un calendar care presupune organizarea unui referendum la finele anului 2018 sau la începutul anului 2019, înainte de finalizarea Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.