Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi dimineaţa că Germania este liberă să-şi retragă trupele staţionate la baza de la Incirlik, precizând că liderii de la Berlin ar putea să renunţe la atitudinea condescendentă în relaţie cu Ankara, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă ei vor să plece, atunci este decizia lor. Noi nu stăm să ne milogim. Ei sunt cei care au vrut să vină şi noi i-am ajutat. Dacă vor să plece, atunci noi le vom spune la revedere”, a declarat liderul diplomaţiei turce într-un interviu pentru televiziunea NTV.

Relaţiile bilaterale turco-germane s-au deteriorat considerabil în ultimul an, după repetate crize diplomatice între Ankara şi Berlin.

Ankara şi-a exprimat nemulţumirea după ce mai mulţi militari turci acuzaţi că au participat la organizarea puciului eşuat din noaptea de 15-16 iulie au primit azil politic în Germania, unde erau staţionaţi alături de familii la baze NATO.

În schimb, oficialii germani susţin că peste 400 de cetăţeni turci cu paşapoarte diplomatice sau alte permise de muncă guvernamentale au solicitat azil în Germania.

În urmă cu două zile, turci au blocat din nou o vizită a parlamentarilor germani la baza militară de la Incirlik, forţându-i pe germani să ameninţe cu retragerea trupelor din Turcia.

Ministrul Apărării de la Berlin, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernul german evaluează de ceva timp alternative pentru Incirlik, iar trupele ar putea chiar să fie mutate în Iordania.

Cavusoglu cere în schimb politicienilor de la Berlin să-şi schimbe atitudinea în relaţie cu Ankara.

”Nu mai poţi să tratezi cum vrei Turcia. Dacă vrei să te aproprii de Turcia, atunci trateaz-o ca pe o prietenă, nu te comporta ca un şef”, a explicat ministrul de Externe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.