Ministrul Apărării de la Seul, Han Min-koo, a anunţat că deşi programul nuclear nord-coreean progresează peste aşteptările experţilor, ultima lansare a unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune a fost detectată de către scutul antirachetă THAAD, operaţionalizat luna trecută de către armata americană în ciuda protestelor venite de la Phenian şi Beijing, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul nord-coreean a respins toate apelurile internaţionale de limitare a programului nuclear şi de dezvoltare a unor rachete balistice, susţinând că este vorba de un program legitim pentru autoapărarea Phenianului,

De asemenea, experţii militari nord-coreeni au încercat să dezvolte rachete cu rază lungă de acţiune şi capabile să care focoase nucleare, ultimul test fiind un pas important în această direcţie.

Han a atras atenţia că ultimul test lansat de regimul nord-coreean a reprezentat un succes,

”Este considerată o rachetă cu rază intermediară de acţiune şi un calibru îmbunătăţit”, a explicat ministrul sud-coreean, făcând referire la noua rachetă construită pentru a zbura între 3.000 şi 4.000 de kilometri.

Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a reuşit să detecteze racheta, fiind pentru prima dată când acest scut este utilizat de la operaţionalizarea sa în Coreea de Sud.

China s-a opus dur instalării scutului antirachetă, acuzând că reprezintă o formă de spionaj în teritoriile chineze. De asemenea, companiile sud-coreene au fost vizate de atacuri naţionaliste în China, după operaţionalizarea THAAD.

Regimul nord-coreean a declarat că lansarea de duminică a testat capacitatea de a transporta focoase nucleare extrem de mari şi de puternice, iar racheta s-a prăbuşit la aproximativ 100 de kilometri de coasta oraşului rus Vladivostok, stârnind îngrijorarea Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.