Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, fiind vizată o instituţie guvernamentală, anunţă reprezentanţii SRI. Potrivit acestora, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creşte semnificativ în perioada imediat următoare, astfel că este "imperios necesară" implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, vineri, că a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de "actori asociaţi anterior cu alte incidente de acest tip".
 
Reprezentantul SRI mai spune că atacul nu a avut loc ca urmare a cooperării între instituţii, fiind identificate tinţele vizate, precum şi metodologia de atac. 
 
Conform sursei citate, această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar România nu reprezintă o excepţie.
 
De asemenea, SRI apreciază că "nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional".
 
Contracararea atacului cibernetic s-a realizat inclusiv prin intermediul „Sistemului naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite de din spaţiul cibernetic", implementat prin fonduri europene nerambursabile de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea SRI s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
 
Mai multe documente demonstrează că hackeri de elită, care au legături inclusiv cu executivul rus, s-au prezentat în repetate rânduri drept reprezentanţi ai NATO şi au trimis numeroase e-mailuri de tip phishing către organizaţii diplomatice din ţările europene, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România, dezvăluie CyberScoop.
CITEȘTE ȘI Hackerii ruşi au trimis inclusiv la MAE din România e-mailuri phishing prezentându-se drept reprezentanţi NATO

Experţii CyberScoop au obţinut inclusiv o copie a unui e-mail phishing, care a fost trimis de către hackerii grupului APT28 sau Fancy Bear. Acest e-mail conţine inclusiv un ataşament care profită de două vulnerabilităţi recent descoperite ale Microsoft Word.

De asemenea, hackerii au reuşit cu succes să falsifice numeroase adrese de e-mail ale reprezentanţilor NATO, pentru ca mesajele să pară cât mai autentice pentru organizaţiile diplomatice din Europa.
 
Aceiaşi hackeri au fost învinuiţi pentru masivul atac cibernetic care a vizat e-mailurile campaniei Macron şi pentru atacurile informatice care au vizat organizaţii democratice în timpul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.