Două curse operate de pe Aeroportul Internaţional Cluj spre destinaţii din Anglia şi Germania au întârzieri de o oră şi jumătate, ca urmare a grevei angajaţilor ROMATSA, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo. Iniţial, acesta spusese că niciun zbor nu este afectat de greva controlorilor de trafic aerian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit directorului Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, angajaţii ROMATSA au notificat conducerea instituţiei că greva va afecta cursele cu plecare spre Luton şi Dortmund.

"Vor fi întârzieri de o oră şi jumătate la cursele spre Luton şi Dortmund. Am fost notificaţi de către ROMATSA că angajaţii sunt în grevă”, a explicat David Ciceo.

Cele două curse ar fi trebuit să decoleze la ora 11:25, respectiv 11:30 şi, potrivit site-ului aeroportului, zborurile au fost reprogramate pentru ora 13.00.

Iniţial, directorul David Ciceo declarase că greva controlorilor de trafic nu afectează orarul de zbor al aeronavelor care decolează sau aterizează pe Aeroportul Internaţional Cluj.

"Zborurile operate de Aeroportul Internaţional Cluj nu sunt afectate de greva ROMATSA pentru că personalul de la Cluj nu face grevă", a declarat iniţial directorul aeroportului, David Ciceo.

Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment şi timp de două ore vor întrerupe lucrul, doar o treime dintre cursele care aveau orele de zbor între 11.00 şi 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze.

Reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au avut discuţii înaintea grevei de avertisment cu conducerile ROMATSA şi Ministerului Transporturilor, însă pentru că nu au ajuns la niciun rezultat, au decis să continue acţiunea de protest şi să întrerupă lucrul vineri, între orele 11.00 şi 13.00.

Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că este foarte probabilă şi declanşarea grevei generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezolvate.

Potrivit acestuia, sindicaliştii reclamă neîncheierea unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Angajaţii ROMATSA susţin că acţiunea de protest este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituţiei, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei".

Sindicaliştii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, avertizând că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi reducerea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranţei traficului.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.