Şase curse care trebuie operate, vineri, pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre oraşe din Germania ar putea fi afectate de greva de avertisment a controlorilor de trafic, deşi oficialii aeroportului spun că la ultima grevă din cadrul ROMATSA traficul de la Sibiu nu a avut de suferit. În schimb, la Timişoara greva controlorilor de trafic aerian nu afectează zborurile pe Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia”, unde între orele 11.00 - 13.00 este programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată. Nici pe Aeroportul Internaţional Cluj orarul de zbor al aeronavelor nu este afectat de grevă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controlorii de trafic aerian sunt, vineri, între orele 11.00 şi 13.00, în grevă de avertisment, iar în intervalul respectiv de pe Aeroportul Sibiu ar trebui să plece trei curse către Munchen, Stuttgart si Nurnberg şi ar trebui să sosească alte trei curse de la Munchen, Stuttgart şi Dortmund.

“Din experienţa de data trecută, din 2015, când a fost o altă grevă, pot spune ca Aeroportul Sibiu nu a fost afectat. Deocamdată, nu am primit nicio notificare în acest sens pentru greva de astăzi”, a declarat Nicoleta Boborodea, purtător de cuvânt al Aeroportului Sibiu.

La rândul lor, reprezentanţii controlorilor de trafic au precizat că nu se ştie exact dacă vor fi sau nu afectate zboruri de la Sibiu, întrucât traficul aerian va fi asigurat în proportie de 33,3 %, dar dirijarea se face de către FLOW CONTROL-ul introdus de EUROCONTROL.

Greva a fost declanşată de către Sindicatul Serviciilor De Trafic Aerian Din Romania (ATSR).

“Ţinem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce priveşte siguranţa traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi de regulamentele europene şi naţionale. Conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, au anunţat oficialii ROMATSA, pe site-ul oficial.

Greva angajaţilor ROMATSA de vineri nu afectează însă zborurile pe Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara. Între orele 11.00- 13.00 era programată o cursă Wizzair, însă s-a luat decizia ca aceasta să nu fie afectată.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara, cursele aeriene  nu sunt afectate, vineri, pe acest aeroport de greva angajaţilor ROMATSA.

În intervalul în care are loc greva ROMATSA, pe Aeroportul Timişoara este programată să sosească cursa Wizzair de la Paris, însă s-a luat decizia ca aceasta să poată ateriza la Timişoara conform orarului, şi anume la ora 12.20.

Potrivit conducerii Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, nici pe acest aeroport greva angajaţilor ROMATSA nu afectează orarul de zbor al aeronavelor care decolează sau aterizează aici.

"Zborurile operate de Aeroportul Internaţional Cluj nu sunt afectate de greva ROMATSA pentru că personalul de la Cluj nu face grevă", a explicat directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo.

Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment şi timp de două ore vor întrerupe lucrul, doar o treime dintre cursele care aveau orele de zbor între 11.00 şi 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze.

Reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au avut discuţii înaintea grevei de avertisment cu conducerile ROMATSA şi Ministerului Transporturilor, însă pentru că nu au ajuns la niciun rezultat, au decis să continue acţiunea de protest şi să întrerupă lucrul vineri, între orele 11.00 şi 13.00.

Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că este foarte probabilă şi declanşarea grevei generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezolvate.

Potrivit acestuia, sindicaliştii reclamă neîncheierea unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Angajaţii ROMATSA susţin că acţiunea de protest este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituţiei, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei".

Sindicaliştii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, avertizând că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi reducerea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranţei traficului.

"De aceea, rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri... Nu vrem să mai pozăm în vinovaţi din cauza incompetenţei, indolenţei şi a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificaţi pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituţii ale statului", arată reprezentanţii ATSR.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.