Tribunalul Constanţa a admis, joi, efectuarea unei expertize fiscal-contabile în dosarul în Nicuşor Constantinescu este judecat pentru că ar fi prejudiciat judeţul Constanţa cu peste opt milioane de euro, fiind acuzat că ar fi efectuat plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive, termenul pentru realizarea acesteia fiind 6 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Constanţa a dispus, joi, efectuarea unei expertize fiscal-contabile în acest dosar, aceasta urmând să stabilească mai multe aspecte legate de faptele pentru care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată în acest dosar. Astfel, expertiza urmează să identifice persoanele care deţineau atribuţii în cadrul etapei de execuţie bugetară în cursul anului 2012 şi să menţioneze actele şi dispoziţiile legale în temeiul cărora exercitau atribuţiile, referindu-se astfel la plăţile pretins nelegale potrivit rechizitoriului.

Un alt aspect al acesteI expertize este de a stabili dacă plăţile au parcurs toate etapele de execuţie bugetară, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, respectiv angajare, ordonanţare, lichidare şi plată după ce persoanele/compartimentele de specialitate au analizat documentele justificative şi au aplicat semnăturile şi menţiunile obligatorii, precum şi dacă există alocaţia bugetară aprobată în prealabil de către Consiliul Judeţean Constanta.

Instanţa a mai decis ca expertiza să stabilească atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, în calitate de ordonator principal de credite, ce documente trebuia să verifice, în ce condiţii putea refuza plata, dar şi să identifice procedura de lucru la nivelul anului 2012 după care se desfăşurau relaţiile între UAT Judeţul Constanta şi asociaţiile şi fundaţiile menţionate în rechizitoriu şi dacă această procedură era în conformitate cu legea.

Tribunalul Constanţa a mai admis efectuarea unei expertize fiscal contabile şi pentru alţi inculpaţi din acest dosar, şi anume pentru Marcel Brâncoveanu Părău şi Fundaţia Culturală Thalia, dar şi pentru Cristian Zgabercea.

Instanţa a stabilit termen pentru efectuarea expertizei data de 6 iunie, atunci când a fost fixat şi următorul termen în acest dosar.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicuşor Constantinescu că la data de 8 ianuarie 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a emis o dispoziţie prin care a deposedat-o nelegal pe Felicia Tăicuţu de atribuţiile funcţiei de director general în cadrul direcţiei respective, provocându-i o pagubă prin diminuarea salariului şi afectându-i interesele legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs.

De asemenea, el mai este judecat în acest dosar şi pentru că a făcut plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive, prejudiciul produs fiind de peste opt milioane de euro. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Cristian Zgabercea, consilier al lui Nicuşor Constantinescu la data comiterii faptelor, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, la data comiterii faptelor, Fundaţia Fantasio, Fundaţia Culturală Thalia.

Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa este judecat şi în dosarul privind retrocedările ilegale de plaje din Constanţa, alături de mai mulţi angajaţi ai Primăriei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazăre. Dosarul se judecă din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut până în prezent peste 100 de termene.

Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei. 

De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.