Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, participă, vineri, la Palatul Cotroceni, la recepţia oferită de către preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele Iohannis a spus, în discursul său, că Uniunea Europeană a modelat Europa, pe care a transformat-o într-un spaţiu al valorilor democratice consolidate, dar a atras atenţia că niciodată Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată decât acum. El şi-a început discursul mulţumindu-i preşedintelui CE: "Multumesc, Jean Claude, că ai acceptat invitaţia mea". La rândul lui, Juncker a spus că a fost convins mereu că locul natural al României este în familia europeană. “Noi, europenii, suntem îmbogăţiţi de prezenţa România, care a dat o nouă dimensiune Europei", a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohnnis: Mă bucură că România îşi păstrează viziunea sa profund pro-europeană, la 10 ani de la aderare

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în discursul susţinut la recepţia organizată cu ocazia Zilei Europei, că România a avut multiple beneficii în urma aderării la Uniunea Europeană, enumerând printre cele mai importante posibilitatea românilor de a călători liber, oportunitatea de a studia sau de a munci în statele membre şi atrăgând atenţia asupra faptului că, într-o regiune marcată de provocări complexe, România are atuul de a fi o sursă de stabilitate.

”Fără susţinerea, din toate punctele de vedere, a familiei europene, acele progrese, pe care în prezent le considerăm poate, uneori, de la sine înţelese, s-ar fi produs mult mai lent sau poate nu s-ar fi produs deloc. Consolidarea democraţiei şi modernizarea instituţională, creşterea economică, intensificarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor străine directe, stimularea antreprenoriatului, accesul la fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene sunt beneficii pe care nu trebuie să le uităm nici un moment. Toate acestea nu reprezintă o simplă enumerare. Sunt realităţi care au schimbat, la modul cel mai concret, viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Să ne amintim, în acelaşi timp, şi de drepturile pe care le au românii în calitate de cetăţeni europeni. Posibilitatea de a călători liber, oportunitatea de a studia sau de a munci în statele membre ale Uniunii Europene sunt doar câteva dintre cele mai importante”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre paşii pe care România îi are de urmat în continuare în Uniunea Europeană: să rămână în continuare un partener credibil şi menţinerea obiectivelor de aderare la zona euro şi la spaţiul Schengen.

”Este important să ne consolidăm profilul de partener credibil şi să rămânem ferm angajaţi în susţinerea statului de drept, în apărarea libertăţilor fundamentale şi în promovarea economiei de piaţă (...) Un obiectiv pe care guvernanţii români ar trebui să şi-l propună este şi utilizarea cât mai eficientă a tuturor instrumentelor şi mecanismelor europene care să accelereze dezvoltarea României. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere finalizarea celor două obiective importante ale României în vederea integrării sale depline în cadrul Uniunii, respectiv aderarea la Zona Euro şi Schengen. Sunt două obiective legitime pentru România şi este interesul nostru strategic să ne racordăm cât mai profund la procesele de integrare europeană. Am speranţa că aceste deziderate vor deveni realitate într-un viitor apropiat”, a mai declarat preşedintele.

Şeful statului a afirmat că românii sunt în continuare printre cei mai pro-europeni cetăţeni ai Uniunii, pentru că proiectul european reprezintă pentru noi mult mai mult decât o simplă construcţie politică.

”Când spunem Uniunea Europeană, spunem libertate, democraţie, pace şi prosperitate. Când spunem Uniunea Europeană, spunem viitorul nostru comun în marea familie a naţiunilor prospere şi dezvoltate. Progresul României este indisolubil legat de destinul Uniunii Europene”, a adăugat preşedintele Iohannis la recepţia de la Cotroceni, la care participă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

UPDATE: Iohannis: Multumesc, Jean Claude, că ai acceptat invitaţia mea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul susţinut la recepţia organizată cu ocazia Zilei Europei la Palatul Cotroceni, la care participă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că UE a modelat Europa, pe care a transformat-o într-un spaţiu al valorilor democratice consolidate, dar a atras atenţia că niciodată Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată decât acum.

Klaus Iohannis şi-a început discursul salutând prezenţa preşedintelui Comisiei Europene în România.

"Avem alături de noi un oaspete important, un bun prieten al României, pe domnul Jean Claude Junker, presedintele Comisiei Europene. Multumesc, Jean Claude, că ai acceptat invitaţia mea şi mă bucur mult că îţi pot ura bun sosit la Bucureşti în această zi specială în care sărbatorim atât Ziua Europei, cât şi cei zece ani de apartenenţă a României la Uniunea Europeană", a spus preşedintele Iohannis, în discursul său.
 
 

În continuare el a vorbit despre provocările ”multiple” cu care se confruntă Uniunea Europeană şi pe care statele membre trebuie să le gestioneze.

"Niciodată Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată ca acum, trebuie să facă faţă simultan unor crize profunde. Sunt provocări multiple pe care trebuie să le gestionăm, fie că ne referim la situaţia de securitate de la graniţele Uniunii, la necesitatea reconfigurării proiectului european acum, suntem prima dată în istoria sa când un stat membru părăseşte Uniunea, fie că ne referim la ameninţările de natură teroristă sau la proliferarea tendinţelor eurosceptice, xenofobe. Sunt teste dificile care ne pun la încercare determinarea, solidaritatea şi poate lucrul cel mai important care defineşte acest proiect - unitatea. Cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europă mai unită şi solidară în soluţii şi abordări. Lecţiile trecutului ne-au demonstrat că Uniunea a ieşit întărită din situaţiile de criză prin soluţii comune, eficiente şi durabile. Sunt convins că proiectul european va continua să se dezvolte dacă vom rămâne cu toţii fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE - democraţia, libertatea, diversitatea şi toleranţa", a mai spus preşedintele Iohannis.

Juncker la Cotroceni: Vreau ca MCV să fie ridicat şi România să fie primită în Schengen până în ianuarie 2019

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la recepţia oferită la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, că vrea ca MCV să fie ridicat şi ca România să fie primită în Spaţiul Schengen înainte de a prelua preşedinţia Consiliului European, în primul semestru al anului 2019.

"Aş vrea ca până atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am făcut-o la începutul mandatului meu, aş vrea ca până atunci, MCV să fie anulat. Nu se poate sa prezidezi UE când ai impresia că este controlat, observat de alţii. Trebuie să înceteze şi va înceta”, a subliniat el.

"Vreau ca până la preşedinţia română, România să facă parte din Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate criteriile, trebuie să recunoaştem acest lucru şi să acordăm statutul de membru al Spaţiului Schengen României. Nu vreau, pe măsură ce se apropie momentul să facem acest lucru, în condiţiile în care s-a întâmplat deja acest lucru în urmă cu câţiva ani, să fie adăugate noi criterii si noi conditii celor existente deja”, a adăugat preşedintele CE.

El a pledat din nou pentru proiectul Europei cu mai multe grade de integrare, care să permită o cooperare mai bună în UE – unul dintre scenariile promovate de el pentru viitorul blocului comunitar după Brexit.

"UE se construieşte în armonie, uneori cu ritmuri diferite, dar nu îmi place expresia stângace de ‘Europă cu mai multe viteze’”, a afirmat Juncker, explicând că o astfel de expresie poate să le dea românilor impresia că Bruxelles-ul "vrea să ridice o nouă Cortină de Fier”.

"România are un viitor frumos în faţa sa, datorită (…) şi curajului, inteligenţei românilor, care, după aderarea la UE, au dovedit că sunt parteneri fiabili (…) şi că sunt respectaţi în Europa”, a apreciat Juncker.

"Cred că România şi Uniunea Europeană (…) pot face multe lucruri împreună”, a adăugat oficialul european.

Preşedintele Executivului UE a declarat că este fericit să sărbătorească "ziua Europei cu voi, într-un oraş, într-o ţară care îmi sunt deosebit de dragi”

"Este o ţară care îmi este dragă pentru că am putut parcurge alături de România şi de români toate etapele importante din istoria recentă a Europei”, a mărturisit el, amintind că era preşedinte al CoE, când, în decembrie 1997, România a primit statutul de candidat la UE şi că era premier al Luxemburgului când România a aderat la UE, 10 ani mai târziu.

"Am fost convins mereu că locul natural al României este în familia europeană”, a dat el asigurări. „Primind România ]n familia europeană, am pus capăt acelui decret funest de după razboi care prevedea ca Europa să fie împărţită întotdeauna în două  blocuri ireconciliabile. În mod paşnic am făcut în aşa fel încât acest decret să fie anulat de istorie”, a adăugat Juncker la recepţia oferită la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, felicitând poporul român pentru parcursul european.

“Noi, europenii, suntem îmbogăţiţi de prezenţa România, care a dat o nouă dimensiune Europei. Avem acces la Marea Neagră, pe care nu îl aveam înainte, înţelegem mai bine vecinii apropiaţi ai României, datorită eforturilor voastre de a oferi explicaţii”, consideră preşedintele CE, exprimând recunoştina blocului comunitar. 

În încheiere, Juncker a multumit în limba română. 

La recepţia oferită de acesta la Cortoceni, de Ziua Europei, sunt prezenţi premierul Sorin Grindeanu, mai mulţi miniştri, foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Ion Iliescu, Patriarhul Daniel, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general Augustin lazăr, fostul premier Dacian Cioloş, actuali şi foşti parlamentari. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au venit în timpul discursului preşedintelui CE. De la recepţie lipseşte primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
 
 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sosit la Palatul Cotroceni cu o întârziere de peste jumătate de oră faţă de programul anunţat iniţial, din cauza prelungirii şedinţei plenului reunit al Parlamentului. El a fost întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

La sosire, preşedintele CE l-a îmbrăţişat pe preşedintele Iohannis. Cei doi au făcut apoi fotografia oficială, apoi au avut o întâlnire tete-a-tete.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.