Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi cei ai Episcopiei Romano - Catolice din Timişoara au semnat, miercuri, contractul de finanţare în valoare de 21.767.121 lei pentru reabilitarea clădirii Catedralei Romano - Catolice din Timişoara, cunoscută şi sub denumirea de Domul Catolic din Piaţa Unirii. Proiectul european se va derula pe o perioadă de 36 de luni, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 21.316.962 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul de finanţare a fost semnat, miercuri, chiar în incinta Catedralei de către conducerea ADR Vest şi cea a Episcopiei romano – catolice.

”Ne bucurăm să pornim Programul Operaţional Regional într-un loc inedit. Proiectul a fost depus pe axa cinci -  Reabilitare clădiri de patrimoniu, clădiri care ttrebuie să aducă plus valoare în comunitate. A fost o muncă susţinută, avem 19 proiecte trimise la contractare. Suntem într-un ritm foarte bun, urmând să intrăm pe zona microintreprinderilor cu finanţările”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Episcopul romano-catolic din Timişoara, ES Martin Roos, a declarat că Domul este ”un monument deosebit” şi ”merită să fie luată în evidenţă”.

”Cred că această catedrală merită să fie luată în evidenţă pentru că e deosebită. A fost construită în stil baroc, planurile au fost făcute la Viena şi a fost finalizată în anul 1774. E un monument deosebit, construit în stil baroc. Acest stil era pe atunci stilul modern. Se poate spune că e ultimul stil cu rădăcini creştine. Are la temelie un simbol al vieţii creştine. Se spune că sub pământ sunt mai multe cărămizi decât deasupra. Ne bucură că în ciuda mlaştinilor stăm pe pământ sigur. Acest edificiu este încăperea cea mai bună din punct de vedere al acusticii, aici s-au înregistrat diferite piese, inclusiv în epoca comunistă. În faţa altarului sunt două statui care amintesc de Carol al VI-lea şi de Maria Terezia, două personalităţi din familia Habsburgică, sub domnia cărora s-a ridicat acest edificiu. Pentru noi, romano-catolicii, Catedrala e principala biserică, aici se sfinţesc preoţii care slujesc pe aria Episcopiei”, a declarat ES Martin Roos.

Lucrările de reabilitare cuprind refacerea pardoselii de piatră din incinta Catedralei, dar şi cea din incinta criptei, repararea scării de lemn şi a tâmplăriei din interior, inclusiv schimbarea banchetelor de lemn, înlocuirea sistemului de încălzire şi introducerea încălzirii în pardoseală, înlocuirea reţelei electrice, realizarea de instalaţii video, audio. De asemenea, vor fi reabilitate vitraliile, altarul, faţada Catedralei şi burlanele, respectiv jgheaburile. În jurul edificiului va fi amenajat un trotuar şi va fi refăxut şi gardul împrejmuitor.

În perioada următoare, se va realiza proiectul tehnic, iar apoi vor începe procedurile de licitaţie. Lucrările ar urma să se finalizeze în decembrie 2020, iar în anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală a Europei, acest obiectiv va deveni unul dintre principalele obiective turistice din Timişoara. Pe parcursul lucrărilor, acesta va fi închis publicului când se vor face lucrări de schimbare a pardoselii.

Construcţia Domului romano -catolic din Piaţa Unirii din Timişoara a început în anul 1736 şi s-a încheiat în 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat în care slujbele se ţin în limbile română, maghiară şi germană. Datorită acusticii deosebite, aici au loc concerte de orgă sau de muzică sacră. Orga a fost construită în atelierele Wegenstein din Timişoara.

În timpul războiului austro- turc, între anii 1788 - 1791, Domul a fost depozit militar şi a servit şi ca depozit de sare.

În anul 1849, în timpul asediului din războiul dintre tânăra Republică Maghiară şi Monarhia Austriacă, un proiectil a lovit acoperişul domului, perforând bolta. În acel moment, biserica era plină de refugiaţi civili, însă nu a existat nicio victimă, fapt considerat la acea vreme o minune cerească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.