Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că, dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu susţine plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, înseamnă că propunerea „nu va trece”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La remarca presei care i-a spus că Liviu Dragnea a anunţat că nu susţine plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, Olguţa Vasilescu a replicat: „Dacă nu susţine, înseamnă că nu trece”. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că nu susţine plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

”Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea şi nu numai, şi impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când noi o să finalizăm toate discuţiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a mai spus liderul PSD.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari. Ea a spus că plafonul ar urma să fie stabilit la 8.000 de lei.

Introducerea obligaţiei de plată de la 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la ţigarete cu 1% şi o evantuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei sunt măsuri pregătite de Guvern pentru creşterea veniturilor bugetare, a scris, vineri, Profit.ro.

Vicepremierul Sevil Shhaideh  a declarat, duminică, la Antena 3, că Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor fac "analize şi calcule de impact" pentru o eventuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Ea nu a precizat care ar fi cuantumul plafonării, dar a anunţat că Guvernul ia în calcul o posibilă prelungire a perioadei de acordare a indemnizaţiei, de la 2 ani la 4 ani.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susţinute de PSD şi criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirma în replică la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

În 18 aprilie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat legea şi i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloş, să găsească soluţiile necesare aplicării legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România

”Azi am semnat decretul de promulgare pentru Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Personal, consider că acestă lege e una bună, aşteptată şi binevenită. Vă încurajez pe dumneavoastră, domnul prim-ministru să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica aceasta lege. Vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. E o lege proactivă, care cu siguranţă este foarte importantă pentru România”, i-a spus preşedintele Iohannis lui Dacian Cioloş.

Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.