Peste 5.000 de hectare de culturi pomicole au fost distruse în proporţie de 70 - 80 la sută în urma temperaturilor foarte scăzute şi a ninsorilor înregistrate în a treia săptămână a lunii aprilie, cei mai afectaţi fiind producătorii din Voineşti. În aceste condiţii, senatorul Adrian Ţuţuianu cere ministrului Agriculturii să ia în calcul posibilitatea acordării unui ajutor de stat producătorilor afectaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ninsorile şi temperaturile sub nivelul îngheţului înregistrate în perioada 19 - 23 aprilie au afectat grav culturiler de pomi fructiferi din zona de nord a judeţului Dâmboviţa. Potrivit unei întrebări adresate de către senatorul Adrian Ţuţuianu ministrului Agriculturii, Petre Daea, ”în urma deplasărilor şi evaluărilor în teren, specialiştii Direcţiei Agricole au constatat pagube pe o suprafaţă cumulată de 5.300 hectare culturi pomicole, afectate în proporţie de 70-80%”.  

Conform aceleiaşi surse, cei mai afectaţi sunt producătorii de fructe din comuna Voineşti, unde 1.300 de hectare de culturi pomicole sunt compromise în mare parte.

De asemenea, în localitatea Văleni 800 de hectare de culturi pomicole au fost afectate, în timp ce la Malu cu Flori au fost compromise 750 de hectare de culturi.

Îngheţul a distrus, de asemenea, viitoarele recolte de fructe şi în alte localităţi din judeţul Dâmboviţa, respectiv Pucheni, Pietrari, Bărbuleţi, Râu Alb, Cândeşti şi Tătărani.

În acest context, parlamentarul dâmboviţean a solciitat ministrului Agriculturii să ia în calcul posibilitatea acordării unui ajutor din partea Statului către producătorii afectaţi.

”Având în vedere cheltuielile foarte ridicate pe care producătorii agricoli le-au efectuat până la această dată pentru întreţinerea plantaţiilor (tăierea pomilor, fertilizare, tratamente fitosanitare, etc) şi pagubele foarte mari provocate de fenomenele meteo din a doua jumătate a lunii aprilie, vă rog să analizaţi posibilitatea activării unui ajutor de stat pentru a veni în sprijinul producătorilor afectaţi”, susţine Ţuţuianu în întrebarea adresată ministrului Agriculturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.