Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a efectuat miercuri, împreună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, o vizită la Cernobîl, unde au marcat 31 de ani de la catastrofă, considerată cel mai grav accident nuclear din istorie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să ne amintim aceste răni care nu se cicatrizează”, a declarat Poroşenko într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa reactorului accidentat al centralei nucleare Cernobîl.

”Fraţii noştri belaruşi au fost, poate, mai afectaţi de această nenorocire”, a adăugat el.

”Belaruşii, la fel ca ucrainenii, înţeleg că această catastrofă de la Cernobîl nu are frontiere”, a subliniat la rândul său Lukaşenko, amintind că cele două ţări suportă ”cheltuieli enorme” în vederea depăşirii consecinţelor dramei.

Cei doi şefi de stat au participat anterior la o ceremonie de depunere de coroane în memoria victimelor accidentului.

Pe 26 aprilie 1986, la ora locală 1.23, Reactorul numărul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl a explodat în cursul unui test de siguranţă.

Timp de zece zile, combustibil nuclear a ars, emiţând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Rusia, Ucraina şi Belarusul, la acea vreme republici sovietice.

În 2005, un raport controversat al ONU estima la 4.000 numărul deceselor dovedite şi care au urmat în cele trei ţări cel mai afectate.

Un an mai târziu, ONG-ul Greenpeace a evaluat la 100.000 numărul deceselor provocate de catastrofă.

La rândul lor, autorităţile ucrainene au anunţat, în 1998, aproximativ 12.500 de morţi în rândul ”lichidatorilor”.

”Mulţumesc eroilor care, cu preţul vieţii şi sănătăţii lor, ne-au protejat de consecinţele oribile ale acestei tragedii”, a declarat miercuri premierul ucrainean Volodimir Groisman, într-un mesaj publicat pe Facebook.

În noiembrie 2016, un dom izolator finanţat de către comunitatea internaţională a fost plasat deasupra reactorului avariat, un proiect fără precedent, care urmează să asigure siguranţa instalaţiei în următorii 100 de ani.

Acest clopot, în formă de arcă, care prezintă o osatură metalică de 25.000 de tone - 36.000 de tone cu diversele echipamente prevăzute - ”ne va proteja copiii, nepoţii şi strănepoţii”, a declarat miercuri Poroşenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.