România este ”manipulată şi spionată” şi se află pe cel de-al 46-lea loc în indexul libertăţii presei, potrivit raportului anual întocmit Reporters Sans Frontières (RSF), publicat miercuri, potrivit site-ului organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Politizarea excesivă a mass-media, mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrarea unor agenţi din serviciile secrete în rândul angajaţilor din presă - acestea au fost efectele pe care le-a avut transformarea mass-media într-un instrument de propagandă politică, un fapt vizibil în special în anii electorali”, arată raportul RSF.

România a urcat trei poziţii în clasament faţă de anul trecut, când s-a situat pe locul al 49-lea.

Indexul libertăţii presei calculat de RSF în 180 de ţări este determinat cu ajutorul unei metode complexe, bazată pe un chestionar. Analiza calitativă este combinată cu date cantitative despre abuzuri şi acte de violenţă comise împotriva jurnaliştilor în perioada evaluată. Criteriile evaluate în chestionar sunt pluralismul, independenţa mass-media, climatul mass-media şi autocenzura, cadrul legislativ, transparenţa şi calitatea infrastructurii care suportă producţia de ştiri şi informaţii.

Raportul FreeEx 2016-2017 – Libertatea presei în România va fi lansat pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch.

Reporters Sans Frontières a atras atenţia, în raportul pe 2017, că ”libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată”, prin atacuri la adresa presei, informaţii false, reprimare şi triumful ”oamenilor puternici” ca Donald Trump şi Recep Erdogan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.