Angajaţii Gărzilor de Mediu din toată ţara vor fi în grevă de avertisment, miercuri, între orele 14.00 şi 16.00, interval în care oamenii vor ieşi în faţa unităţilor, nu vor face controale şi nici nu vor lucra cu publicul. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu le-au fost majorate salariile, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor ale angajaţilor Gărzii Forestiere, aşa cum a promis ministrul Mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe, arată, într-un comunicat de presă, că miercuri, între orele 14.00 şi 16.00, angajaţii structurilor din ţară vor fi în grevă de avertisment.

“Doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a promis că susţine egalizarea salariilor, aşa cum este normal şi corect, între salariaţii Gărzii de Mediu şi cei ai Gărzii Forestiere, având deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control. Deoarece până la această dată nu s-a materializat această promisiune şi gravă disfuncţionalitate la nivelul Ministerului Mediului, Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu a hotărât declanşarea grevei de avertisment, în 26 aprilie, între orele 14.00 – 16.00”, se arată în informarea transmisă de Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu.

Pe perioada protestului, angajaţii nu vor face controale şi nici nu vor lucra cu publicul.

”Vom pune pixul jos, închidem calculatoarele, nu mai înregistrăm sesizări şi întrerupem activitatea specifică. Cei care sunt pe teren se vor întoarce la sediu, la ora 14.00 vor fi aici. Nemulţumirile sunt legate de Ministerul Mediului care nu ne susţine. Suntem ultimii funcţionari publici ca nivel de salarizare. Solicităm să ne fie uniformizate salariile cu salariile din celelalte instituţii care au atribuţie de inspecţie şi control. Salariul mediu net este de circa 1.500 de lei, ceea ce este foarte puţin”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, Simona Marincaş, lider al Sindicatului Gărzii de Mediu Cluj.

Simona Marincaş a explicat că până la această grevă s-au derulat numeroase negocieri, s-au depus adrese în Parlament, însă nu s-a ajuns la un consens. ”Sperăm ca cineva să ne vadă şi să ne audă”, a mai spus Marincaş.

La grevă vor participa angajaţi ai Gărzii de Mediu din toate judeţele, fiind implicaţi, în total, peste 800 de salariaţi.

Printre oraşele unde va fi organizată greva de avertisment se numără şi Buzău. Garda de Mediu Buzău are în prezent nouă angajaţi, şase dintre aceştia fiind plecaţi momentan la cursuri de instruire. În aceste condiţii, cei trei angajaţi rămaşi în instituţie nu vor protesta în faţa sediului, ci vor închide uşile de acces.

La învestirea în funcţia de prefect al judeţului Buzău, Carmen Ichim, fost comisar şef al Gărzii de Mediu, aflată în această funcţie în ultimii 12 ani, a declarat că salariile comisarilor de mediu sunt mult prea mici în comparaţie cu amenzile pe care le aplică.

“La Garda de Mediu salariile sunt îngheţate de foarte mult timp şi sunt foarte mici în comparaţie cu amenzile aplicate. Sancţiunile contraveţionale aplicate de aceşti oameni sunt cuprinse între 30.000 de lei şi peste 500.000 de lei iar un angajat primeşte un salariu de 1.100 de lei. E greu astfel să aplice şi să nu fie protejat de lege. E păcat că aceşti agenţi constatatori nu sunt retribuiţi la adevărata lor valoare. Nu cred totuşi că noua colegă va institui totuşi grevă când problemele cetăţenilor sunt mult mai importante”, a declarat, miercuri, noul prefect de Buzău, Carmen Ichim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.