Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marţi, la Parlament, referitor la decizia CEDO care vizează condiţiile de detenţie din penitenciarele din România, că mesajul Curţii Europene pentru Drepturile Omului pentru guvernanţii din România este „foarte limpede”, şi anume că nu este obligatoriu să se concentreze pe graţiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Decizia CEDO nu este o surpriză pentru PNL, ca atare, PNL anticipând o astfel de decizie a CEDO, a propus, începând cu legea bugetului de stat, să se îmbunătăţească condiţiile de detenţie prin investiţii, prin salarizarea şi suplimentarea banilor pentru personalul de probaţiune, prin achiziţionarea de brăţări electronice tocmai pentru a încerca să asigure acea parte de pedeapsă alternativă”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a mai spus că, în prezent, există două proiecte de legi care vizează măsurile compensatorii şi măsurile alternative în care se regăsesc o serie de măsuri care răspund solicitărilor CEDO.

„În momentul de faţă avem două proiecte de lege, unul privind măsurile compensatorii şi unul care priveşte măsurile alternative, mă refer la proiectul PNL. Evident că în aceste două proiecte se găsesc o serie de măsuri care răspund solicitărilor CEDO. În plus, PNL a mai oferit o variantă de lucru care poate fi lesne inclusă în planul pe care România trebuie să îl prezinte CEDO, şi anume sunt atâtea cazări dezafectate în România. Un plan de investiţii în câteva cazări care să fie transformate în condiţii de detenţie optime ar fi o soluţie şi civilizată şi aşteptată atât de către cei care sunt în penitenciare, cât şi de familiile acestora”, a explicat deputatul PNL.

Raluca Turcan a susţinut că mesajul pe care CEDO a vrut să-l dea guvernanţilor români este că nu trebuie să se concentreze pe graţiere.

„Soluţii există şi nu era nevoie să ajungem ca Guvernul să primească acest avetisment de la CEDO că, dimpotrivă, putea să fie proactiv. În acelaşi timp, măsura de azi de la CEDO mai transmite un mesaj foarte limpede actualilor guvernanţi: nu este obligatoriu să vă concentraţi pe graţiere, nu este obligatoriu. PNL nu exclude un proiect al graţierii, dar să nu fie un proiect al graţierii care să-i vizeze pe corupţi, care să-i impulsioneze pe cei dispuşi să fure să-şi bage mâna în banii publici şi după aceea să aibă acoliţi politici în decizia importantă care să-i salveze de închisoare prin graţiere”, a conchis Raluca Turcan. 

Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

România are la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori, iar CEDO lasă statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.

Reclamanţii s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienţa instalaţiilor sanitare şi de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de şobolani şi insecte în celule.

Instanţa europeană a decis să aplice în acest dosar o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carcelar român. În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.