Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi, proiectul de lege privind combaterea violenţei împotriva animalelor, reducând pedepsele aplicabile pentru uciderea fără drept sau maltratarea unui animal, de la 2-7 ani, cât a stabilit Senatul, la 1-3 ani, însă, în forma agravantă, infracţiunea poate duce la închisoare de până la 7 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În forma adoptată de Senat, se pedepsea cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţitul ciocului şi dinţilor.

În Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pedeapsa a fost redusă la 1-3 ani.

În plus, instanţa va putea decide o interdicţie complementară de a mai deţine animale pentru 5-10 ani.

Proiectul prevede circumstanţe agravante în cazul în care animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, cu tratarea medicală sau dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane. În acest caz, pedeapsa se majorează, făptuitorii fiind pasibili de închisoare de la 2 la 7 ani. În forma Senatului, această pedeapsă era de 3-10 ani.

Legea majorează şi sancţiunile pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere şi tratament ale animalelor,  de la 1.000- 3.000 lei, la 5.000-30.000 lei.

Proiectul a fost iniţiat în iunie 2016, de către 10 parlamentari PSD, PNL şi neafiliaţi, fiind adoptat de Senat în noiembrie 2016. Camera Deputaţilor este for decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.