Un număr total de 64 de filme vor fi proiectate în 5 oraşe din ţară, în perioada 4 - 28 mai, în cadrul Festivalului Filmului European, la care vor avea loc dezbateri şi programe educative pentru copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Filmului European va avea loc în Bucureşti (4 - 11 mai), Iaşi (12 - 14 mai), Târgu Mureş (19 - 21 mai), Gura Humorului (19 - 21 mai) şi Timişoara (26 - 28 mai).

Filmul care va deschide ediţia cu numărul 21 a evenimentului, în fiecare dintre cele cinci oraşe, este cea mai recentă creaţie a finlandezului Aki Kaurismäki, ”Cealaltă parte a speranţei/ The Other Side of Hope” (2017), în timp ce în închidere va fi proiectată pelicula ”Ultima zi” (2016), regizată de Gabriel Achim, care va intra în cinematografele româneşti din 12 mai.

Cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu, ”Povestea iubirii/ History of Love” (2016), primul lungmetraj în limba engleză al cineastului de origine română, va putea fi vizionat în avanpremieră naţională la Grădina de vară din Timişoara, pe 27 mai.

Filmele alese spre a fi prezentate au fost propuse de directorul artistic al festivalului, Alex Trăilă, dar şi de mai multe misiuni diplomatice în România.

”Filmul nu este doar un produs cultural sau de divertisment, este mai mult”, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, Alex Trăilă. ”El naşte dezbateri şi are o vizibilitate foarte mare”, a adăugat directorul artistic.

Astfel, în festival vor avea loc mai multe întâlniri şi discuţii pe teme ca traficul uman, migraţia şi politicile audiovizuale.

Secţiunile speciale ale festivalului sunt:
AGORA - filme care au capacitatea să stârnească dezbatere pe marginea unor teme relevante pentru societate;
ARTE - filme oferite de canalul ARTE, disponibile pentru proiecţii clasice şi prin tehnologie VR (virtual reality);
LUX - cele 3 filme finaliste la cea mai recentă ediţie a Premiului LUX al Parlamentului European (cea de a zecea), oferite de Biroul Parlamentului European din România;
Bandă Desenată - pentru a celebra Salonul European de Bandă Desenată, pe 8 mai FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate;
Public Tânăr - filme pentru copii şi adolescenţi;
Film Republica Moldova – filme de scurtmetraj şi mediumetraje din Republica Moldova.

Programele educative pentru tineri şi pentru profesori din FFE sunt realizate în parteneriat cu criticul de film Ileana Bîrsan şi cu programul CinEd al Institutului Francez, derulat de Asociaţia Culturală Macondo.

 Accesul la proiecţiile din ediţiile locale şi la cele de la centrele culturale din Bucureşti este gratuit.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale europene, al Muzeului Naţional de Artă, al Muzeului Ţăranului Român/ Cinema Muzeul Ţăranului, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spaţiului Public European, al UCIN şi al Biroului de Informare al Parlamentului European. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.