Peste 50 de angajaţi ai Radio România, reuniţi în grupul de iniţiativă “Kompatibil”, solicită conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) identificarea şi sancţionarea persoanelor responsabile pentru vicierea alegerilor pentru Consiliul de Administraţie din 6 iunie 2014, precum şi anunţarea măsurilor luate pentru recuperarea prejudiciilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 6 iunie 2014 a avut loc votul pentru desemnarea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Radioului public.

”Grupul de Iniţiativă Kompatibil solicită conducerii SRR identificarea şi sancţionarea celor responsabili pentru vicierea alegerilor pentru Consiliul de Administraţie, precum şi anunţarea măsurilor luate pentru recuperarea prejudiciilor aduse în acest caz, dar şi a celor sesizate de Curtea de Conturi sau în cazul prin care Oltea Şerban Pârâu, fost director al Centrului Cultural Media, a fost condamnată penal; în acest ultim caz notăm că răspunsul SRR la condamnare - care atrăgea desfacerea contractului de muncă - a fost re-angajarea doamnei Şerban Pârâu în funcţia de consilier al PDG”, au transmis angajaţii Radio România.

Grupul de Iniţiativă “Kompatibil” a amintit că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat, prin decizie definitivă, alegerile din 2014 pentru reprezentanţii salariaţilor în actualul Consiliu de Administraţie al SRR.

”Acestea au fost viciate prin modificarea de ultim moment a Regulamentului prin care erau organizate, dar şi prin numerotarea buletinelor de vot”, au menţionat angajaţii.

”Kompatibil” a adăugat că va fi necesară stabilirea în regim de urgenţă în ce mod şi de la cine vor trebui recuperate indemnizaţiile acordate, din bani publici, în ultimii trei ani, celor doi membri ai Consiliului de Administraţie al SRR aleşi printr-o procedură viciată.

”Dincolo de aceste aspecte, observăm, încă o dată, tăcerea asurzitoare a conducerii SRR şi lipsa de asumare a responsabilităţii. Aceeaşi tăcere asurzitoare s-a văzut şi în cazul deciziei ÎCCJ din 31.01.2017 prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului Ovidiu Miculescu, care nu a găsit de cuviinţă să facă un act de imediată moralitate, menit să protejeze imaginea instituţiei, şi să îşi dea demisia”, au mai transmis angajaţii.

”SRR nu a anunţat în mod public nici ce demersuri întreprinde - dacă întreprinde astfel de demersuri - pentru a recupera prejudiciile de 550 de mii de euro constatate în raportul Curţii de Conturi din iulie 2016”, au adăugat ei.

”Kompatibil” a mai arătat că ”derapajele” menţionate dar şi ”numeroase” alte derapaje sunt ascunse în spatele unei ”propagande a marilor realizări”, în care se foloseşte ”repetat şi agasant” sintagma “cel mai bun an din istoria modernă a radioului”, inclusiv în intervenţiile lui Ovidiu Miculescu pe postul public de radio, ultima dintre acestea fiind la “Apel Matinal” pe 20 aprilie.

Grupul de iniţiativă a numit aceste intervenţii ale PDG ”neavenite”, în contextul ”problemelor” de imagine ale lui Ovidiu Miculescu care se pot răsfrânge asupra insituţiei. Între aceste probleme de imagine, grupul a menţionat: incompatibilitate, cheltuieli uriaşe pentru deplasări în condiţii de lux, angajarea unui consilier condamnat penal şi angajament semnat cu fosta Securitate.

”Kompatibil solicită imperativ ca în perioada următoare să nu fie încetat în mod amiabil (cu salarii compensatorii) niciun contract individual de muncă, având în vedere faptul că în această săptămână se vor vota în Parlament rapoartele de activitate, iar cel pe anul 2015 intră în dezbatere cu aviz negativ. Atragem atenţia că persoane importante din managementul actual, considerat defectuos de către Comisia de Cultură, vor putea încasa în mod imoral sume deosebit de consistente, care vor împovăra bugetul SRR”, au mai scris angajaţii.

Unul dintre semnatarii comunicatului, Cătălin Gomboş, a menţionat că situaţia în SRR este tot mai gravă, precizând că de câteva luni, la Camera Ştirilor la Radio România Actualităţi nu mai există abonament la nicio agenţie de ştiri din România.

Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România i-a solicitat Parlamentului, luni, demiterea de urgenţă a lui Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), şi a doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât definitiv, joi, că procesul de vot pentru desemnarea celor doi membri ai CA a fost ilegal.

Comisiile pentru cultură şi juridică reunite au amânat, pe 14 martie, o decizie cu privire la încetarea mandatului preşedintelui Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu şi-a trimis niciun reprezentant.

La dezbaterile din comisiile parlamentare, Ovidiu Miculescu a citat din Legea 176/ 2010, precizând că ”legea este foarte explicită”: ”În cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenţiei, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de trei ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate dacă legea nu dispune altfel”.

”Aşa cum ştiţi şi aşa cum ANI a constatat, perioada de aşa-zisă incompatibilitate, pentru că de fapt vorbim despre o funcţie care nu există în Codul ocupaţional din România, cea de manager de departament, pentru particula manager s-a întâmplat toată treaba aceasta, deci, practic incompatibilitatea a fost în perioada 2010-2012. În 2012 am obţinut mandatul de preşedinte-director general al Consiliului de Administraţie. În momentul acela am încetat raporturile de muncă cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, deci nu mai eram angajat cu contract de muncă, nicidecum cu contract de mandat, respectiv de management la SNR, fiind pe sistemul ierarhic 5, şi sesizarea Agenţiei a venit după 8 luni”, a explicat Ovidiu Miculescu.

Instanţa supremă a decis definitiv, pe 1 februarie, că Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radio, a fost în incompatibilitate, respingând definitiv cererea acestuia de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, care în octombrie 2013 a stabilit că timp de doi ani Miculescu a ocupat simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR şi pe cea de manager în SRR.

Pe 15 februarie, organizaţia de media ActiveWatch a sesizat Comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu incompatibilitatea în care se află Ovidiu Miculescu, cerând să fie adoptate măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis o adresă prin care cere Parlamentului să pună în aplicare decizia instanţei supreme - de a constata încetarea mandatului preşedintelui Societăţii Române de Radiodifuziune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.