Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că se presupune că avalanşa de sâmbătă din Retezat ar fi fost provocată de grupul celor şapte alpinişti care nu au urmat traseul de creastă, dar aceasta s-ar fi putut declanşa şi singură deoarece zăpada era instabilă. Bodean mai spune că cei doi copii decedaţi nu aveau căşti de protecţie când au fost găsiţi, dar acestea s-ar fi putut pierde în momentul în care zăpada ar fi luat-o la vale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat, luni, pentru News.ro că presupune că avalanşa ar fi fost provocată de cei şapte alpinişti care nu au urmat traseul de creastă în condiţiile în care zăpada era instabilă.

”Presupunem că asta s-a întâmplat, că avalanşa ar fi fost provocată de grupul celor şapte care nu au urmat traseul de creastă. Probabil au vrut să urmeze alt traseu. Neurmând acest traseu, cel de creastă, s-a putut declanşa avalanşa pentru că era o zonă încărcată cu multă zăpadă instabilă. Că erau şapte persoane, că erau două, oricum pleca zăpada la vale. Probabil că în una-două zile se declanşa singură avalanşa, oricum”, a declarat Ovidiu Bodean.

Şeful Salvamont mai spune că atunci când au fost găsiţi cei doi copii decedaţi, aceştia nu aveau căşti de protecţie, însă aceastea s-ar fi putut pierde în timpul avalanşei, mai ales că mai multe lucruri au fost pierdute.

”Nu are nicio relevanţă, dacă avea sau nu cască de protecţie în timpul unei avalanşe. E posibil să fi avut, sunt multe lucruri care nu au mai fost recuperate de pe munte. Au pierdut rucsaci, telefoane. Pot să vă spun că s-au recuperat pioleţii. Cine a adus în discuţie tema căştii de protecţie nu ştie cu ce se mănâncă o avalanşă. Casca de protecţie te protejează în cazul în care cade ceva de sus, în niciun caz într-o avalanşă. E ca şi când te duci să înoţi şi spui că nu te îneci pentru că ai slip”, a adăugat Bodean.

Poliţiştii îşi continuă ancheta în acest caz, iar până în prezent au fost audiate şase persoane. Printre persoanele audiate nu se numără şi părinţii copiilor decedaţi.

”Şase persoane au fost audiate până în prezent. Părinţii copiilor decedaţi nu au fost audiaţi, aceştia urmează să discute cu poliţiştii atunci când starea de sănătate le va permite”, a declarat Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.