Toate secţiile de votare s-au închis la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în întreaga Franţă, după ce doar secţiile din marile oraşe franceze au rămas deschise cu o oră mai mult pentru a face faţă fluxului ridiciat de votanţi care au avut de ales între 11 candidaţi în cele mai imprevizibile alegeri prezidenţiale din istoria recentă a Republicii a V-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele rezultate preliminare vor fi anunţate în câteva minute de reprezentanţii ministerului de Interne. Aceste rezultate au indicat în mod tradiţional cine va ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, deşi sondajele nu au fost niciodată atât de strânse ca în prezent, cu doar patru puncte procentuale între primii patru clasaţi, Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon şi Francois Fillon.

Ziua alegerilor a fost marcată de o tăcere a sondajelor, întrucât legislaţia franceză impune amenzi ridicate pentru orice organizaţie care încearcă să publice rezultatele unor exit-poll-uri înainte de închiderea urnelor.

Totuşi, presa belgiană a publicat ca de obicei o serie de sondaje realizate la urne, potrivit cărora ar urma să promoveze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.

Candidatul En Marche, Emmanuel Macron, ar urma să fie primul care intră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu 24% din voturi, fiind urmat de cele 22% din sufragii adunate de Marine Le Pen.

De asemenea, pe poziţia a treia este clasat cu 20,5% din voturi conservatorul Francois Fillon, care este urmat cu 18% de Jean-Luc Melenchon.

Prezidenţiabilul extremei-stângi conduce totuşi în coloniile şi teritoriile de peste mări ale Franţei, în vreme ce Macron este primul clasat în secţiile deschise în Canada şi Statele Unite.

De asemenea, legislaţia electorală le interzice candidaţilor să-i îndemne pe alegători să voteze într-o anumită direcţie în ziua scrutinului.

Pe teritoriul ţării, cele 66.546 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României) şi cele mai multe s-au închis la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

Totuşi, secţiile au rămas deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.

Analiştii se aşteaptă ca prezenţa la urne să ajungă până la închiderea secţiilor la 80%, iar mulţi parizieni au stat până la o oră la coadă pentru a vota în mai multe secţii cu probleme din capitala Hexagonului.

69,42% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 17.00 (18.00 ora României), adică peste prezenţa de vot anticipată de analişti, sugerând o mobilizare a votanţilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

De asemenea, această mobilizare a alegătorilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în secţiile deschise peste graniţe, iar organizatorii au susţinut că prezenţa la vot peste aşteptări a dus la formarea unor cozi lungi în Montreal.

Însă, francezii au avut de aşteptat câteva ore pentru a vota şi în capitalele europene, precum Londra, Bruxelles şi Berlin.

În mod tradiţional, alegerile prezidenţiale franceze adună o prezenţă de aproximativ 80% din cei 47 de milioane de cetăţeni care au drept de vot în Hexagon.

O prezenţă ridicată la urne este favorabilă candidaţilor mai moderaţi, care se temeau că francezii indecişi vor renunţa să voteze în primul tur al cursei pentru palatul Elysee.

În 2017, în cursa prezidenţială s-au înscris Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, François Fillon, Benoît Hamon, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon şi Philippe Poutou.

În ciuda ameninţării teroriste, primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat în mare parte fără probleme, deşi mai multe secţii de votare au fost evacuate ca urmare a unor alarme false în localităţile Besancon, Saint-Omer, Haguenau şi Paris.

Autorităţile franceze au explicat că toate alertele de securitate s-au dovedit a fi false, iar o secţie de votare a fost evacuată după descoperirea unei maşini abandonate în localitatea Besancon, situată în apropiere de Dijon. Ulterior, poliţiştii au găsit o armă în maşina furată şi abandonată cu motorul pornit, dar nu există nicio ameninţare pentru alegătorii din Besancon.

Un autovehicul suspect a dus şi la evacuarea a două secţii de votare din localitatea Saint-Omer, iar o asemenea problemă a dus la închiderea pentru scurt timp a unei secţii din arondismentul 20 din Paris.

Aproximativ 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 de soldaţi, au fost desfăşuraţi pentru a-i proteja pe alegătorii din Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.