Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat, în cadrul unei dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, organizată la Bucureşti, că în urmă cu 20 de ani nu ar fi crezut că românii sunt capabil să realizeze ce au reuşit să facă în ultimele decenii, adăugând că ”există o ambiţie” printre români de a fi parte a comunităţii de valori a popoarelor europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frans Timmermans a apreciat sistemul judiciar din România este expresia progreselor realizate de către români în ultimii 20 de ani. ”Lupta împotriva corupţiei va fi eternă. Oamenii vor păcătui, dacă vor avea ocazia să o facă, deci lupta împotriva corupţiei şi a abuzului de putere este una eternă. Am lucrat în această ţară acum 20 de ani. Dacă aş călători înapoi în timp, în 1995-1996, când am fost foarte activ în această ţară, nu aş fi crezut că veţi realiza atât de multe, dat fiind faptul că această ţară a fost maltratată atât de mult în timpul regimului comunist. Dacă astăzi sistemul judiciar român este un exemplu pentru un număr destul de mare de alte state este o realizare uimitoare, dacă ţinem cont de unde a pornit această ţară”, a spus Timmermans.

Oficialul european a dat asigurări că autorităţile române vor primi sprijin pentru finalizarea reformei sistemului judiciar până în punctul în care va exista siguranţa că procesul de luptă împotriva corupţiei este unul ireversibil. ”Garantul acestui proces nu este guvernul român, nu este Comisia Europeană. Singurul garant este poporul român care vrea să continue această luptă. Sunt încrezător că, datorită hotărârii poporului român, putem atinge îndeplinirea recomandărilor pe care le-am făcut guvernului român. Dacă facem asta, garanţia stă în mâinile poporului român”, a spus prim-vicepreşedintele CE.

El a arătat că finalizarea procesului depinde de modul în care Parlamentul va legifera măsurile preconizate de către Guvern pentru încheirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. ”Aveţi nevoie ca Parlamentul să adopte acte legale pentru acest lucru şi vreau să fiu clar foarte clar că acţiunile Guvernului, planurile pe care le au ne vor permite să îndeplinim cele 12 recomandări care au mai rămas, dar dacă se deraiază de la proces, voi fi brutal şi voi arăta asta. Am un angajament puternic şi mă simt sprijinit de către populaţia României că vom termina acest maraton într-un timp record şi, în acelaşi timp, vom duce la îndeplinire toate recomandările”, a afirmat Frans Timmermans.

”Există o ambiţie în vasta majoritate a populaţiei României să fie parte a unei comunităţi de valori. Istoric, România este o ţară europeană. Din cauza situaţiei nefericite că a fost de partea greşită a Cortinei de Fier, România a fost ţinută pe loc decenii, să-şi împlinească destinul european. Uniunea Europeană îi dă ocazia României să-şi îndeplinească destinul. Nu pentru că o vor politicienii, ci pentru că poporul român este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricolă comună (...) Marele beneficiu este calitatea de membru a unei comunităţi de valori”, a conchis oficialul european.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.