Ambasadorul german în România, Cord Meier-Klodt, consideră că unul dintre principalele lucruri care trebuie îmbunătăţite în România este infrastructura de transport. Într-un interviu pentru News.ro, el a insistat că astfel vor fi ajutate toate companiile care vor să investească în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

«Foarte concret, cred că ţara încă are deficienţe la capitolul infrastructură de transport. Şi este destul de clar că îmbunătăţirea acestei infrastructuri ar ajuta orice fel de afacere, inclusiv pe cea germană”, a declarat Ambasadorul.

Întrebat ce ar putea face în plus autorităţile române pentru a încuraja şi susţine relaţiile comerciale cu Berlinul, el a insistat asupra transparenţei şi predictibilităţii cadrului legal, dar şi de afaceri.  „Ştiţi, afacerile germane nu caută profitul rapid. Nu vin să dea o lovitură şi să fugă. Investesc pe termen lung. Deci, pentru acest tip de afaceri serioase, cel mai important factor este încrederea, predictibilitatea, transparenţa cadrului legal, a cadrului de afaceri şi, aş spune că, dacă sunt transmise mesaje clare că aşa vor sta lucrurile în continuare, exact de acest lucru au nevoie companiile germane, companiile internaţionale în general”, consideră Ambasadorul.

El a atras şi atenţia că, uneori, sunt lansate în ţară campanii împotriva corporaţiilor internaţionale. „Cred că, întotdeauna, este destul de clar care este scopul acestora, nu sunt bazate pe fapte. Acestea nu sunt de ajutor. Sunt încrezător că partenerii români ştiu mai bine”, a avertizat diplomatul.

Şeful reprezentanţei diplomatice germane a afirmat că Germania este cel mai bun partener al României pe plan internaţional. „Cu schimburi comerciale, în prezent, de 26 de miliarde de euro, numai schimburile comerciale ale Germaniei cu România reprezintă mai mult de o cincime din schimburile comerciale totale ale României . Cred că aceasta este o cifră importantă. Companiile germane din ţară oferă locuri de muncă unui număr de peste 250.000 de oameni, unii spun chiar 300.000 de oameni din România”, a explicat el.

Potrivit Ambasadorului, pe lângă industria auto, care joacă un rol foarte important, industria IT şi high-tech au roluri din ce în ce mai mari în relaţiile economice dintre Bucureşti şi Berlin.

«Există dezvoltare în toate sectoarele, în unele mai rapid, în altele mai puţin rapid, dar, în ansamblu, într-un ritm foarte satisfăcător”, a dat el asigurări. .

Ambasadorul Cord Meier-Klodt i-a prezentat, pe 17 ianuarie, preşedintelui României, Klaus Iohannis, scrisoarea sa de acreditare semnată de preşedintele federal Joachim Gauck, preluând astfel, în mod oficial, mandatul său de nou ambasador al Republicii Federale Germania în România.

Înainte de a deveni şeful Ambasadei Germaniei la Bucureşti, el a a servit ca reprezentant special al Preşedinţiei (Germane) OSCE în 2016 pentru procesul de reglementare transnistreană, ocazie cu care a colaborat cu autorităţile române. El a descris această colaborare drept „fiabilă”.

În perioada 2014-2015, a fost Însărcinat pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în Ministerul de Externe german, iar între 2002-2005 a fost şeful secţiei de presă a Ambasaderi germane la Moscova. Cu o experienţă de 30 de ani în diplomaţie, ambasadorul a mai servit în Reprezentanţa Permanentă la ONU New York, la Colegiul NATO de la Roma, dar şi la Ambasadele germane din Londra şi New Delhi.

(Interviul va fi difuzat integral la ora 12.00)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.