Şeful Consiliului american pentru Securitate Naţională (NSC), generalul H.R. McMaster, a sosit duminică la Kabul, la patru zile după lansarea unei megabombe asupra unor poziţii ale Statului Islamic în estul Afganistanului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită - anunţată de către preşedintele Donald Trump pe 12 aprilie şi de către McMaster într-un mesaj postat pe Twitter - a fost confirmată de preşedinţia afgană şi de oficiali americani de la Kabul, fără alte comentarii.

”La Kabul în vederea unor discuţii foarte importante cu privire la cooperarea reciprocă”, a scris generalul la sosirea în capitală afgană, duminică dimineaţa.

”Bun venit generalului McMaster şi vă mulţumim pentru susţinerea continuă”, a scris preşedinţia afgană, pe Twitter.

Durata şi programul acestei vizite nu au fost precizate din motive de securitate.

Generalul McMaster, în vârstă de 54 de ani, numit pe 20 februarie la şefia NSC, a servit mai ales în Irak, dar cunoaşte bine Afganistanul, unde a activat în perioada 2010-2012 la cartierul general al ISAF, Forţa internaţională de aistenţă, cu sediul la Kabul.

Armata americană a lansat joi cea mai puternică armă convenţională din arsenalul ei - o bombă cu un suflu masiv (MOAB) GBU-43/B, numită şi ”mama tuturor bombelor” - cu scopul de a zdrobi poziţii ale grupării Statul Islamic în provincia Nangarhar.

Potrivit unor bilanţuri prezentate de oficiali afgani, peste 90 de jidaşti din cadrul Statului Islamic au fost ucişi în explozia bombei, care a devastat o reţea de grote şi tuneluri ce le permiteau să se deplaseze la adăpost.

Operaţiunile de ”curăţare” efectuate de către forţele afgane cu sprijinul americanilor au continuat de atunci, împiedicând să se ajungă la locurile respective, potrivit unor reprezentanţi ai districului respectiv, Achin, la frontiera cu Pakistanul.

Forţele americane sunt prezente în Afganistan din 2001 şi numără 8.400 de oameni, mobilizaţi cu un mandat NATO.

Generalul John Nicholson, care conduce Operaţiunea Resolute Support (Susţinere Hotărâtă), aprecia în februarie, într-o audiere în Congres, că ”câteva mii de oameni suplimentari” ar fi necesari pentru a le veni de hac insurgenţilor, celor din cadrul Statului Islamic, dar mai ales talibanilor, care au avansat în 2016 şi se pregătesc să-şi lanseze ofensiva de primăvară.

NSC este un organ strategic al Casei Albe, însărcinat să adune informaţii referitoare la securitatea naţională şi să-l sfătuiască pe preşedinte în domeniul securităţii şi politicii externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.