Posturile de televiziune Realitatea TV şi România TV a fost somate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru neacordarea unui drept la replică în termen legal companiei RCS&RDS, solicitat în urma difuzării unei ediţii a emisiunii ”Jocuri de putere”, din 12 octombrie, respectiv pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale referitoare la plasarea de produse, într-o ediţie ”Sănătate Curată”, din 22 octombrie, şi la protecţia minorilor, într-o ştire despre o relaţie amoroasă a omului de afaceri Gigi Becali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legat de emisiunea cu domnul Ghiţă, am citit integral dreptul la replică al colegilor de la RCS & RDS, am să aduc captura prin care am citit textul, a fost citit exact la ora în care domnul Ghiţă a intrat prin telefon, în jurul orei 00.22-00.32, nu la o săptămână, ci ceva la mai mult, dar nu am depăşit 30 de zile din momentul în care ne-a fost trimis dreptul la replică. Deci aici cred că nu se justifică, decât eventual să demonstrez, prin captură, această citire de către mine a dreptului la replică integral, al celor de la RCS & RDS”, a spus Rareş Bogdan, în şedinţa CNA.

Reclamaţia emisiunii arată că în cadrul emisiunii a avut loc o discuţie telefonică între persoanele aflate în platou şi Sebastian Ghiţă, reprezentantul Partidului România Unită, care a răspuns întrebărilor moderatorului în legătură cu procedura de strângere de semnături pentru campania electorală.

În cadrul acestei intervenţii telefonice, în intervalul 00:23-00:26, Sebastian Ghiţă a făcut aprecieri legate de ”şmecheriile” partidului USR, care ar fi apelat la structuri specializate pentru a aduna semnături din diaspora, nominalizând una dintre aceste structuri ca fiind societatea RCS&RDS, potrivit reclamaţiei.

Membrii CNA au discutat mai multe ediţii ale emisiunii ”Jocuri de Putere” difuzate în octombrie şi noiembrie 2016, fără să cadă de acord asupra unei sancţiuni. Radu Herjeu şi Radu Cristea au propus amenzi de 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, care nu au întrunit numărul minim de voturi, 6, pentru a putea fi adoptate. 

Somaţia pentru Realitatea TV a fost propusă de Dorina Rusu în baza articolului 57, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

”Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea”, arată primul alineat al articolului 57.

”Dacă următoarea ediţie a emisiunii în care s-a produs lezarea este programată într-un termen mai lung de 7 zile, calculat de la data aprobării cererii, dreptul la replică se difuzează în maximum 3 zile de la această dată, în acelaşi interval orar şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea”, prevede cel de-al doilea alineat.

În cadrul grupajului informativ Ştirile România TV de la ora 18.00, difuzat pe 19 octombrie, a fost prezentată o ştire însoţită de titluri precum: ”Gigi Becali – amor cu nepoata preşedintelui, în şosete de lână” şi ”Amorul secret al lui Becali, noi detalii”, în care se fac menţiuni cu privire la viaţa amoroasă a omului de afaceri. Ştirea a fost reclamată pentru folosirea unor cuvinte şi referiri directe la actul sexual, potrivit raportului de monitorizare.

Somaţia pentru România TV a fost propusă de Radu Herjeu, în baza articolului 31, alineatele 1 şi 2 din Legea audiovizualului, pentru ediţia emisiunii ”Sănătate Curată” difuzată pe 22 octombrie, în care s-a prezentat produsul Visiofort Plus, şi 39, alineatul 2 din Lege, pentru progamul de Ştiri difuzat pe 19 octombrie.

”Plasarea de produse este interzisă. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), plasarea de produse este permisă: a) în opere cinematografice, filme şi seriale realizate pentru prezentarea în cadrul unor servicii media audiovizuale, programe de sport şi de divertisment; b) în cazul în care nu se efectuează o plată, ci doar se furnizează anumite bunuri sau servicii cu titlu gratuit, cum ar fi producţia de elemente de recuzită ori premii, în vederea includerii acestora în program”, arată primele două alineate ale articolului 31.

Articolul 39, alineatul 2, prevede că difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.