Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat marţi, într-o postare pe Facebook, că PNL va vota împotriva propunerilor PSD care elimină din legea finanţării partidelor condiţia confiscării sumelor care fac obiectul unei finanţări ilegale, precizând că liberalii vor ataca iniţiativa la Curtea Constituţională dacă va fi necesar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PNL va vota împotriva propunerilor PSD care elimină din legea finanţării partidelor condiţia confiscării sumelor care fac obiectul unei finanţări ilegale. Organizarea campaniilor electorale în mod corect şi transparent este o obligaţie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru a întări democraţia în România. Mai mult decât atât, prevederea face parte din reglementarea cadru la care s-a angajat România ca membru GRECO (Consiliul Europei), necesară pentru a NU vicia procesul democratic al alegerilor. Iniţiativa afectează inclusiv parcursul MCV. PNL va ataca iniţiativa la Curtea Constituţională dacă va fi necesar”, a scris Turcan pe Facebook.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 5 aprilie, mai multe amendamente depuse de către deputatul PSD Florin Iordache la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor politice, prin care fostul ministru al Justiţiei a propus ca banii folosiţi ilegal de partide în campaniile electorale să nu mai poată fi confiscaţi.

Mai multe ONG-uri membre ale Campaniei Politică fără Bariere, alături de centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, au solicitat marţi deputaţilor respingerea respectivelor amendamente explicând că acestea ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei.

”Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislatiei. Acesta era actiunea disuasivă principală, si anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, se mai arată în comunicatul de presă.

ONG-urile semnatare atrag atenţia că modificările adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor anulează principiul unei competiţii electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanţării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În acelaşi timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor.

”Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale şi sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicităm deputaţilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ONG-uri.

Printre semnatari se numără ONG-urile membre ale Campaniei Politică fără Bariere (ActiveWatch, Asociaţia, E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică, Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm), Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate şi cea care impune contravenienţilor să verse la buget sumele care au făcut obiectul contravenţiilor la Legea finanţării partidelor.

La propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita şi provenienţa contibuţiilor pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donaţii sau împrumuturi, se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.

Amendamentul lui Iordache a fost făcut la o iniţiativă legislativă a opt deputaţi ai minorităţilor naţionale prin care aceştia solicitau ca verificarea contribuţiilor pentru organizaţiilor minorităţilor să se facă doar în timpul campaniilor electorale şi strict în ce priveşte finanţarea campaniilor.

Proiectul a fost adoptat de către Senat şi a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. În cadrul dezbaterilor din comisie, deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente care vizează nu doar finanţarea organizaţiilor minorităţilor naţionale, ci a tuturor partidelor politice, amendamentele fiind adoptate de către comisie.

Cel mai important dintre ele constă în abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finanţării care stipula că sumele care depăşesc plafoanele institute de lege pentru finanţarea campaniilor se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminată şi în cazu depăşirii plafoanelor de finanţare a campaniilor pentru referendumuri.

Un alt amendament depus de către Iordache este abrogarea articolului 53 care statua că, pentru contravenţiile la finanţarea partidelor stabilite în articolul 52, ”contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente”.

Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere în forma amendată la propunerea lui Iordache şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.