Secretarul Apărării, James Mattis, a anunţat luni noaptea că atacul american asupra bazei forţelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat a reuşit să distrugă 20% din capacităţile aeriene ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad. De asemenea, acesta a transmis un avertisment, precizând că armata siriană ar da dovadă de ”nechibzuinţă dacă ar utiliza din nou arme chimice”, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Damascului au negat orice implicare în presupusul atac chimic din localitatea Khan Sheikhoun, situată adânc în teritoriile rebele din provincia Idlib.

Un număr de 89 de persoane au murit, inclusiv zeci de copii, după ce avioanele guvernamentale au lansat gaz sarin peste Khan Sheikhoun.

Naţiunile G7 se reunesc între timp pentru a discuta despre modalităţile de convingere a Rusiei în vederea abandonării preşedintelui Assad.

Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri, 59 de rachete de croazieră asupra bazei aeriene al-Shaayrat, ca răspuns faţă de atacul chimic din provincia Idlib.

Secretarul Apărării, James Mattis, a precizat că ”răspunsul măsurat” din partea americanilor a ”avut drept rezultat avarierea şi distrugerea unor facilităţi de muniţie şi alimentare, a capacităţilor aeriene şi a 20% din avioanele operaţionale ale Siriei”.

”Guvernul sirian nu mai are capacitatea de a realimenta sau rearma un avion la baza al-Shaayrat”, a completat şeful Pentagonului.

Acesta a răspuns criticilor care acuzau armata americană că avioanele regimului continuă să decoleze de pe pistele al-Shaayrat.

Mattis a explicat că funcţionarea pistelor nu serveşte interesului militar al forţelor loiale preşedintelui Assad.

Armata siriană a recunoscut anterior că atacul american a provocat daune materiale considerabile, dar ministrul rus al Apărării a precizat că doar şase avioane MiG-23 au fost distruse după ce 23 din cele 59 de rachete de croazieră americane au lovit baza al-Shaayrat.

Şeful Pentagonului a declarat că acest atac aerian demostrează că americanii nu vor ”rămâne pasivi în timp ce preşedintele sirian ucide oameni inocenţi cu arme chimice”.

Între timp, purtătorul de cuvânt prezidenţial a declarat că sunt luate în considerare şi alte atacuri aeriene în Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.