Atentatele de duminică, la două biserici copte din două oraşe, revendicate de Statul Islamic, sunt ultimele dintr-o serie de atacuri împotriva minorităţii creştine din Egipt, tot mai vizată de gruparea jihadistă, dar şi de alte grupări care-i sunt afiliate, relatează The Asscoiated Press, care prezintă atacuri din ultimul an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copţii sunt de mult timp vizaţi e extremişti. Un atentat similar a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de ”primăvara arabă”, în 2011. Islamişti i-au vizat, de asemenea, în timpul represiunii la care erau supuşi în anii '90, însă ultimele cinci luni au fost foarte sângeroase.

În total 26 de incidente vizându-i pe copţi, soldate în total cu 88 de morţi, au avut loc în Egipt numai de la atacurile din decembrie şi până în prezent, potrivit Institutului Tahrir pentru Politici în Orientul Mijlociu, un grup de reflecţie cu sediul în Statele Unite.

2017

- 9 aprilie: Un dublu atentat - la Alexandria şi la Tanta în Delta Nilului - se soldează în duminica Floriilor cu 44 de morţi şi zeci de răniţi. Papa copt Tawadros al II-lea, care oficia slujba, a scăpat nevătămat din atentatul din Catedrala Sf. Marcu din Alexandria.

- februarie: Sute de creştini egipteni îşi abandonează locuinţele, în nordul Peninsulei Sinai, de teama unor atacuri ale jihadiştilor din Statul Islamic. Gruparea Sinaiul de Nord, afiliată Statul Islamic, a ucis cel puţoin şapte copţi în peninsulă în mai puţin de o lună.

Aripa Statului Islamic în Egipt publică o înregistrare video în care ameninţă cu o intensificare a atacurilor împotriva minorităţii creştine, pe care o prezintă drept ”prada favorită”. Ea îşi ilustrează ameninţările cu un atac din decembrie asupra unei biserici de lângă Catedrala Sf. Marcu din Cairo, soldat cu 30 de morţi.

2016

- decembrie: un atentat la capela celei mai mari catedrale copte din Cairo, revendicat de Statul Islamic, se soldează cu 30 de morţi şi zeci de răniţi în timpul slujbei de duminică, unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra minorităţii creştine egiptene din istoria recentă. Bilanţul evocă dificultăţile cu care se confruntă Egiptul în efortul de a restabili securitatea şi stabilitatea după aproape şase ani de tulburări.

- iulie: Papa Tawadros al II-lea anunţă că începând din 2013 au fost comise 37 de atacuri sectare asupra creştinilor din Egipt - aproape un incident pe lună. O mulţime de musulmani furioşi îl înjunghie până la moarte pe Fam Khalaf, un creştin copt în vârstă de 27 de ani, la Minya (sud), în urma unui conflict personal.

- mai: o mulţime de musulmani furioşi jefuieşte şi incendiază şapte locuinţe ale unor creştini, la Minya, în urma unui zvon potrivit căruia un bărbat creştin avea o relaţie cu o femeie musulmană. Mama bărbatului este dezbrăcată în pielea goală de mulţimea furioasă, care vrea ca astfel să o umilească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.