Apărătorii lui Radu Mazăre au cerut, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, achitarea fostului primar al municipiului Constanţa în dosarul plajelor retrocedate, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de reprezentanţii Consiliului Local, iar Prefectura nu a avut obiecţii în urma votului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încep cu vânzarea Cazinoului, pentru că doar Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru acest lucru. La vânzarea Cazinoului am să invoc hotărârile Consiliului Local. Nu există niciun fel de descriere a faptei. (...) Am să încep cu legea care reglementează atribuţiile primarului şi cele ale Consiliul Local, Legea 215 alineatul 5 vorbeşte despre autonomia autorităţilor locale. Domnul Mazăre e trimis în judecată că a vândut imobilele aferente. Să vedem dacă potrivit 215 putea să semneze. În prima legislatură s-a dispus oportunitatea vânzării acestor imobile. În 2004 s-a schimbat Consiliul Local. Comisia de vânzare era formată din 13 persoane, consilieri, pentru că era vorba de imobile din patrimoniul privat al primăriei. Consiliul Local a decis Comisia, nu primarul. În procesul-verbal de negociere se spune că «Municipiul Constanţa mandatat de către Consiliul Local...»", a arătat apărătorul lui Mazăre în faţa instanţei.

Avocatul a mai spus că, după aceea, Comisia mandatată de Consiliul Local a transmis tot dosarul către notar.

"Notarul Mariana Iosif a verificat legalitatea actelor, mai exact contractul de vânzare-cumpărare din 28 februarie 2007. Contractul e semnat de Radu Mazăre. În preambul se vorbeşte de toate hotărârile Consiliului Local şi de raportul de expertiză. Radu Mazăre punea în executare hotărârile Consiliului Local. Primarul nu are calitatea de a exercita cale de atac directă împotriva hotărârilor de Consiliu Local considerate nelegale, poate să facă doar sesizare prefectului. Primarul poate sesiza prefectul pentru că el e singura autoritate investită de Guvern. El poate ataca în 30 de zile în contencios administrativ şi instanţa decide. Prefecutul a comunicat că hotărârile sunt legale”, a continuat avocatul.

Apărătorul a mai arătat că dincolo de faptul că prefectul nu a sesizat instanţa, legea contenciosului spune că orice persoană interesată poate face acest lucru.

"Nu ştia Ministerul Turismului? Oricine putea să atace. În ceea ce priveşte vânzarea Cazinoului, suntem departe de orice lege penală. De ani de zile se spune: plajă şi faleză. Pentru această acuzaţie nu se poate cere decât achitarea”, a continuat avocatul lui Mazăre.

Apărătorul a mai explicat acuzaţiile potrivit cărora Mazăre ar fi retrocedat domeniul public al statului.

”Am vrut şi noi să vedem ce e cu zona costieră. Nu a fost inventariată până în 2004. Zona costieră nu există. La nivel local, aceste autorităţi au ştiut. Şi consilierii au ştiut ce votează. Toate aceste terenuri care, prin rechizitoriu, sunt considerate domeniul public al statului sunt de domeniu privat. Dacă toţi spun că e domeniul privat, trimit la prefect şi prefectul nu atacă în contencios, atunci despre ce nelegalitate vorbim? Apreciez că acuzaţia vizând domeniul privat al municipiului Constanţa se încheie cu o hotărâre a Consiliului Local din 2011 care prelua toate terenurile la municipalitate fără proprietar şi le intabula. Tot ce s-a retrocedat aparţinea domeniului privat. Patrimoniul municipiului a fost inventariat în baza unor hotărâri legale”, a mai susţinut avocatul fostului primar.

Şi avocatul Danielei Ramona Dospinescu, fost director al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, a cerut achitatea clientei sale pentru toate faptele.

"Nu i s-a respectat dreptul la apărare. Nu poate fi acuzată de abuz în serviciu deoarece nu  a încălcat nicio normă”, a arătat avocatul.

Procesul continuă cu pledoariile celorlalţi 35 de avocaţi, toate apărările urmând să fie ascultate în 5 aprilie, după care urmează ultimul cuvânt al inculpaţilor.

În urmă cu cinci zile, procurorii DNA au cerut Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.