Directoarea Şcolii Speciale Gimnaziale nr. 4 din Capitală, Polina Hristu, a declarat, vineri, că afirmaţiile profesorului care povesteşte într-o înregistrare video realizată de paznicul unităţii de învăţământ despre modul în care sunt bătuţi copiii cu dizabilităţi, vor fi verificate din punct de vedere disciplinar. Cadrul didactic respinge acuzaţiile, spunând că nu "i-a atins” pe copii, la momentul în care a fost realizată filmarea fiind doar "mâhnit”, pentru că unul dintre copii îi stricase calculatorul şi fusese zgâriat şi muşcat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Domnul profesor care apare în înregistrare a făcut nişte acuzaţii care urmează să fie verificate din punct de vedere disciplinar”, a declarat Polina Hristu, directoarea Şcolii Gimnaziale Speciale nr. 4, când a fost întrebată ce măsuri vor fi luate împotriva cadrului didactic.

La rândul său, Maria Manea, inspector din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a spus că anumite imagini care au apărut în media în legătură cu acest  subiect nu sunt din unitatea de învăţământ.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a explicat că obiectul despre care Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) spune că ar fi fost legaţi elevii este de fapt un mijloc de a-i ajuta să meargă încolonaţi.

"Este vorba despre un procedeu pe care l-au deprins din discuţii cu colegii lor din unităţi similare din Slovenia şi nu numai. Nu este nicio formă de tortură, este doar un mijloc de a-i ajuta să meargă încolonaţi, este un mijloc de protecţie pentru ei. Nu-i leagă nimeni cu nimic (...), este un dispozitiv care îi poate ajuta pe copii, li se poate asigura siguranţa în momentul în care se deplasează undeva”, a declarat Marius Nistor, precizând că nu i se pare normal ca un cadru didactic să suplinească realizarea unor materiale didactice din propriul salariu.

Directoarea şcolii a precizat că în sălile de clasă nu există camere de supraveghere, întrucât acestea pot fi montate doar cu acordul cadrelor didactice şi al părinţilor, camere de filmat regăsindu-se doar la intrarea în unitatea de învăţământ.

Ea a adăugat că, în cadrul unei cercetări disciplinare, inspectorii şcolari desemnaţi vorbesc cu părţile implicate, cadrele didactice şi părinţii, dar nu şi cu elevii.

Profesorul care apare în înregistrarea video a declarat că aceasta a vost realizată după ieşirea din tură şi discuta cu paznicul şcolii "ca între colegi”.

El a explicat că era "mâhnit” şi că "orice om bombăneşte la supărare”, pentru că unul dintre copii îi distrusese calculatorul, iar în ziua respectivă fusese zgâriat şi muşcat.

"Credeţi-mă că, de atins, nu i-am atins. M-au supărat. Dacă i-aţi fi văzut în clasă... În înregistrare am spus că merită unii dintre ei să fie atinşi, pentru că în ziua respectivă fusesem zgâriat pe nas, fusesem muşcat de către un copil. Merită o corecţie fizică de-asta uşoară. Nu sunt adeptul corecţiei fizice, dar omul la supărare... una este ceea ce gândeşte, alta este ceea ce face. Copiii pot fi întrebaţi dacă le-am dat bătaie. Eram foarte nervos. Tocmai pentru a putea să nu se întâmple ceva rău, am ieşit din clasă ca să nu reacţionez anormal”, a spus profesorul.

Întrebat cum defineşte corecţia fizică uşoară, el a spus că nu poate lovi un copil.

"Atenţionare, asta este, nu corecţie fizică să-i dau de... vă daţi seama, eu lucrez la grădiniţă. Dacă îi dau una unui copil la ce masă am eu, copilul ăla nu se mai ridică de pe jos”, a precizat bărbatul.

Preşedintele FSE "Spiru Haret” i-a cerut cadrului didactic să îşi dea demisia dacă tot ce s-a întâmplat este real.

"Dacă tot ceea ce s-a întâmplat este real, singura soluţie este să vă daţi demisia, clar. Este ceva care planează asupra întregii unităţi de învăţământ”, a subliniat Nistor.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Avocatul Poporului au anunţat, vineri, că s-au autosesizat şi vor desfăşura anchete, după ce un ONG a acuzat profesorii de la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 de rele tratamente aplicate copiilor cu dizabilităţi, care ar fi daţi cu capul de pereţi, trântiţi, traşi de păr, lăsaţi nesupravegheaţi la ore sau ţinuţi dezbrăcaţi în şcoală.

În acest caz a fost deschis şi un dosar penal in rem, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, Avocatul Poporului şi Autoritatea Naţională Pentru Protectia Drepturilor Copilului, ataşând înscrisuri, dar şi probe video în care un profesor descrie cum îi bate pe copii.

Potrivit unei înregistrări care ar fi fost realizată cu camera ascunsă, în noiembrie 2016, un profesor îi povesteşte unui paznic cum îi bate pe copii.

"Profesor - Eu sunt bun, blând, dar tot le mai scap câte o scatoalcă la cur, că n-am ce să le fac, frate, oricât aş vrea eu! Trebuie să îi pedepsesc într-un fel, să ştie de frică. Altfel se urcă în capul tău.

Paznic - Doamna Guzu se împacă bine cu ei…

Profesor - Doamna Guzu bate la ei ca la fasole. Toţi bătem la ei. Toţi! Toate clasele, de sus până jos. Nu există clasă să nu îi atingă. De înjurat nu trebuie să îi înjuri, dar poţi să îi cafteşti (râde). De ce nu trebuie să îi înjuri? Pentru că pe urmă vine şi te înjură şi el pe tine.Ai înţeles? De ce ai făcut aia? Două la cur şi nu mai spune nimic! Să nu foloseşti forţă mai mare decât e necesar!

Profesor - (...) Şi Roberta a sărit peste cal, a dat mai mult decât trebuie, asta spun, nu ştiu să se oprească.

Paznic - Nu zice nimeni, exact cum ai spus şi tu, puţină educaţie, da’ nu aşa, băi frate, să-l iei să-l tăvăleşti pe jos, dă-l în gura mă-sii de copil.

Profesor- (...) Eu nu mă bag peste clasa lu’ ăla, nu-i dau corecţie, decât, mă rog, în limita bunului simţ, dar nu mă duc să-l bat, să fac cu el... Cu ai mei fac circ, cu uşile închise şi fiecare profesor face circ cu ei pentru că altfel, ştii cum sunt ăştia? Ca animalele alea.. Şi, bă, sunt zece în p... mă-sii, te las cu zece în clasă, fă tu ordine cu ei! Că până nu dai cu pumnu’-n masă, îţi spun eu... îţi spun eu...

Paznic - Aşa este...

Profesor - Dezbină şi cucereşte! Aşa se lucrează cu ei. Pentru că dacă îi laşi să se unească te fac ţăndări, ţăndări te fac! Eu ştiu din proprie experienţă, dă-i dracu’", se aude în înregistrarea pusă la dispoziţia organelor de anchetă de către CEDCD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.