Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, la finalul bilanţului Serviciului, că SRI protejează şi promovează securitatea naţională a României pe baza unei legi principale din anul 1991, motiv pentru care este momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie în acest sens. El a mai susţinut că este necesar un parteneriat "onest” între SRI şi toate instituţiile statului, dar şi că este important pentru întreaga societate ca toate activităţile SRI să se încadreze "strict” în limitele constituţionale şi ale legilor ce stabilesc graniţele în interiorul cărora instituţia poate să opereze. La bilanţul SRI a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut Serviciului "echilibru şi echidistanţă necondiţionate şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis: Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă

UPDATE 14:57 - Eduard Hellvig: E important ca toate activităţile SRI să se încadreze strict în limitele constituţionale şi ale legilor

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri, la finalul bilanţului Serviciului, că susţine democraţia, motiv pentru care este important pentru întreaga societate ca toate activităţile SRI să se încadreze „strict” în limitele constituţionale şi ale legilor care stabilesc graniţele în interiorul cărora instituţia poate să opereze.

„Raportul nostru este o radiografie precisă asupra unui an greu, bogat în provocări, dar pe care România l-a trecut cu bine. Strategia SRI, în 2016, a fost de a ţine departe de graniţele ţării orice ameninţare la adresa securităţii naţionale. Au fost întreprinse măsuri de descurajare a oricăror acţiuni ilicite în domenii ca: securitate cibernetică, contraspionaj, extremism şi crimă organizată. De exemplu, au fost instituite aproximativ 6.000 de măsuri de nepermitere sau interzicere a intrării în România”, a afirmat Eduard Hellvig.

El a mai spus că, „pentru susţinerea deciziei în stat, SRI a avut constanţă în informarea beneficiarilor legali şi a îmbunătăţit vizibil comunicarea cu aceştia, fapt susţinut de o creştere semnificativă a reacţiilor pozitive primite de la decidenţi”.

„În 2016 au fost realizate sute de activităţi de cooperare internaţională şi au fost gestionate în comun operaţiuni şi proiecte parteneriale. Acest lucru aşează Serviciul Român de Informaţii într-o poziţie importantă la nivel internaţional”, a completat el.

Hellvig a dat asigurări că modernizarea şi consolidarea SRI nu se vor opri.

„Am intrat într-o nouă etapă. Mi-am propus ca în mandatul meu să optimizăm resursele acestui serviciu, să le gestionăm eficient şi responsabil, iar acest proces odată început, vă garantez că este ireversibil. Modernizarea şi consolidarea noastră nu se vor opri. Avem ofiţeri de top şi manageri abili care vor duce la bun sfârşit această opţiune asumată”, a subliniat directorul Serviciului.

El a susţinut că, în 2017, SRI îşi doreşte să „îşi regăsească locul firesc într-o societate democratică, acela de furnizor de informaţii pentru decidenţii statului, de avertizor timpuriu asupra riscurilor, de promotor al intereselor naţionale de securitate”.

Eduard Hellvig a mai spus că toate activităţile SRI trebuie să se încadreze în limitele Constituţiei şi ale legilor.

„Susţin democraţia pentru că România nu poate progresa decât prin aceste valori. Este important pentru întreaga societate ca toate activităţile SRI să se încadreze strict în limitele Constituţiei şi legilor care stabilesc clar graniţele în interiorul cărora instituţia noastră este chemată să opereze”, a precizat directorul SRI.

El a reiterat faptul că Serviciul vrea să modernizeze „şi mai mult parteneriatul pe care îl are cu instituţiile statului”.

„Vom lucra pentru un model mai transparent de control şi pentru o relaţie mai deschisă cu Parlamentul şi societatea civilă. Vom fi un partener onest al tuturor instituţiilor pentru perfecţionarea legislaţiei şi pentru a da un exemplu de eficienţă şi profesionalism. Este nevoie de alinierea permanentă a rolului şi misiunilor SRI la regulile jocului democratic. Primii paşi au fost deja făcuţi, lucrurile vor continua”, a completat el.

Hellvig a mai spus că SRI are multe de făcut, în condiţiile în care „viitorul cuprinde multe ameninţări”.

„Din păcate, şi în 2017, şi în anii ce urmează, serviciile de informaţii vor fi angrenate în confruntări directe a căror duritate încă nu este resimţită pe deplin. Lumea în care trăim se confruntă cu probleme importante, iar analiza noastră este că gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim. Trebuie să fim atenţi împreună, în ţară şi cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă şi agresiuni informaţionale. Spun «împreună» deoarece acest cuvânt va fi unul foarte important în dezvoltarea capacităţilor de securitate ale României”, a afirmat directorul SRI.

El a declarat că sloganul SRI pentru acest an este "parteneriat în serviciul cetăţenilor".

„Ofiţerii noştri vor ieşi mult mai mult în societate pentru a explica oamenilor şi instituţiilor cum trebuie să îşi genereze măsuri de protejare a datelor şi a patrimoniilor, cum să îşi protejeze infrastructurile conectate, cum să se pună la adăpost în faţa încercărilor de influenţare ilicită. Principalul nostru aliat este cetăţeanul. Iar un cetăţean educat este un aliat puternic!”, a conchis Eduard Hellvig.

UPDATE 14:41 - Hellvig: E momentul unui parteneriat onest între SRI şi instituţiile statului; doar aşa România va fi menţinută în afara pericolelor

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat miercuri, la finalul bilanţului Serviciului, că este momentul unui parteneriat „onest” între SRI şi toate instituţiile statului, deoarece, numai în echipă, România poate fi menţinută în afara pericolelor atât din interiorul ţării, cât şi din exterior.

„Este momentul unui parteneriat onest între SRI şi toate instituţiile statului, pentru că eu cred că numai în echipă putem menţine România în afara pericolelor din interiorul ţării, dar şi din exterior. Tocmai de aceea, eu astăzi doresc să mulţumesc în primul rând tuturor cetăţenilor României care, în diverse formule şi ipostaze, fiecare în parte, şi înainte de toate prin respectarea legii, contribuie la protejarea securităţii naţionale a României”, a precizat directorul SRI.

El a ţinut să le mulţumească partenerilor interni şi externi ai României pentru sprijinul pe care l-au acordat SRI în anul 2016.

„Vreau să îi asigur de un parteneriat constructiv, deschis şi responsabil în continuare. Iar pe dumneavoastră, reprezentanţi ai mass-media vă asigur de aceeaşi onestitate şi transparenţă instituţională, dar nu uitaţi că SRI va rămâne un serviciu secret”, a conchis Eduard Hellvig. 

Hellvig, la bilanţul SRI: E momentul unei ample dezbateri pentru un pachet modern de legislaţie de securitate naţională

Directorul SRI, Eduard  Hellvig, a declarat, miercuri, la finalul bilanţului Serviciului, că SRI protejează şi promovează securitatea naţională a României pe baza unei legi principale din anul 1991, motiv pentru care este momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie în acest sens. 

„Am mai afirmat-o public şi o să repet ori de câte ori va fi nevoie. Societatea, prin mecanismele sale, trebuie să asigure serviciilor de informaţii instrumentele legale necesare pentru funcţionare. Noi lucrăm numai pe baza mandatului pe care îl primim de la decidenţi. Să nu pierdem, vă rog, din vedere că în 2017 SRI este chemat să protejeze şi să promoveze securitatea naţională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realităţile s-au schimbat radical. Amintiţi-vă doar ce însemna Internetul atunci faţă de prezent”, a afirmat Eduard Hellvig.

Directorul SRI a susţinut că este momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie de securitate naţională.

„Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie de securitate naţională. Minim intruzivă, cu garanţii constituţionale pentru cetăţeni, cu repere etice. Dar, adaptată la ceea ce trăim astăzi! Legea trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dar şi să ofere cadrul pentru ca statul să asigure aceste drepturi şi libertăţi. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent, corect”, a completat Eduard Hellvig. 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la şedinţa de bilanţ al SRI pe anul 2016, iar la final şefului statului şi Eduard Hellvig au susţinut o declaraţie de presă comună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.