Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a scăzut în trimestrul al patrulea al anului trecut la 66,5%, de la nivelul de 67,7% în trimestrul al treilea, şi se menţine la o distanţă de 3,5 puncte procentuale faţă de ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În al doilea trimestru din 2016, rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 ani, luată în calcul în comparaţiile europene, a fost de 66,6%, în creştere faţă de primul trimestru al anului trecut (64,5%).

Statisticile privind ocuparea sunt însă mai slabe dacă se ia în calcul întreaga populaţie din România considerată în vârstă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani.

La această categorie, gradul de ocupare a ajuns la 61,6% în perioada octombrie-decembrie, în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior (63,1%).

Din totalul populaţiei active la finalul lunii decembrie, de 8,879 milioane persoane, 8,394 milioane lucrau, iar 485.000 erau şomeri.

Din categoria celor care lucrau, 6,309 milioane de persoane se încadrau în categoria salariaţilor, iar 2,085 milioane de persoane erau patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membri ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole.

Pe categorii de vârstă, există diferenţe mari în privinţa ratei de ocupare. Indicatorul înregistra cel mai înalt nivel la categoria de vîrstă 25-54 de ani, cu o rată de ocupare de 77,9%, în timp ce 42,6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani erau activi pe piaţa muncii.  

Rata de ocupare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a fost de 21,5%, iar cea mai mică rată de ocupare, de 7,2%, era în rândul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, potrivit datelor INS.

În ceea ce priveşte şomajul, rata generală a coborât la 5,5%, de la 5,7% în trimestrul precedent. 

Cea mai înaltă rată, de 20,8%, s-a înregistrat în rândul tinerilor din categoria de vârstă 15-24 de ani.

Potrivit statisticilor Eurostat, România se situa, în 2015, pe locul 24 în rândul celor 28 de membre ale Uniunii Europene după rata de ocupare a forţei de muncă cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani. În cadrul UE, România depăşeşte, la acest capitol, doar Spania, Italia, Croaţia şi Grecia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...