Jurnaliştii Telegraph au dezvăluit luni dimineaţă că agenţii MI5 l-au cercetat în urmă cu şase ani pe Khalid Masood în legătură cu un complot terorist care viza detonarea unei maşini-capcană la o bază militară din Luton, o localitate situată la aproximativ 50 de kilometri de metropola Londra. Agenţii MI5 au încercat să determine dacă acesta avea legături cu patru terorişti inspiraţi de al-Qaeda, care au plănuit atacul dejucat de la Luton.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain şi Umar Arshad au primit împreună 44 de ani de închisoare, după ce au recunoscut în faţa autorităţilor britanice că plănuiau să lanseze un atentat îndrăzneţ asupra bazei Armatei Teritoriale din localitatea Luton.

Khalid Masood locuia la doar câteva sute de metri de mai mulţi jihadişti, după ce se mutase la revenirea sa din Arabia Saudită în Luton.

Agenţii MI5 au stabilit că atacatorul era vecin cu Taimour Abdulwahab, un student suedez care s-a aruncat în aer în Stockholm după ce s-a radicalizat în timp ce studia la universitatea Bedfordshire.

Masood a locuit şi în apropiere de Abu Rahin Aziz, un jihadist ucis de o dronă în bastionul Statului Islamic de la Rakka.

Atunci, anchetatorii l-au suspectat că ar fi avut contact cu teroriştii inspiraţi de al-Qaeda, întrucât aceştia se întâlneau pentru a plănui atacul într-o sală locală, iar Masood era interesat de culturism în perioada petrecută în Luton.

Premierul May a confirmat deja ancheta serviciilor secrete care l-a vizat pe Masood, născut Adrian Ajao.

Însă, singurele detalii care au ieşit la iveală săptămâna trecută au avut legătură cu acuzaţiile de ”extremism violent” împotriva atacatorului de la Westminster.

Agenţii MI5 au stabilit în urmă cu cinci ani că acesta nu reprezenta niciun risc de securitate şi nici măcar nu a fost inclus în lista celor 3.000 de presupuşi jihadişti din Marea Britanie.

De asemenea, autorităţile au precizat că atacatorul are două fiice dintr-o relaţie anterioară cu afacerista Jane Harvey, cu care a locuit o perioadă în satul Northian near Rye din East Sussex. Ajao are alţi doi copii, un fiu şi o fiică, din cea mai recentă relaţie a sa, cu partenera Rohey Hydara.

Ajao şi Hydara au locuit împreună până în perioada sărbătorilor de iarnă într-o casă din Birmingham. Ulterior, Hydara s-a mutat pentru a avea grijă de mama sa într-un cartier din estul Londrei.

În Bimingham, fostul profesor a supravieţuit din ajutoarele sociale primite de la Guvernul Marii Britanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.