Ministerul de Interne din Bulgaria a anunţat duminică după-amiază că alegerile anticipate se desfăşoară în condiţii normale şi fără incidente ”excesive”, care ar putea să pună în pericol procesul electoral, transmite Novinite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari sunt aşteptaţi să voteze în alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov. 

De asemenea, 12.081 de secţii de vot sunt deschise pe teritoriul naţional, iar cetăţenii bulgari au început să se adune şi la secţiile din ţările europene, precum Spania şi Marea Britanie.

Acesta este al treilea scrutin legislativ organizat în ultimii patru ani de către bulgari şi atrage atenţia asupra instabilităţii politice la sud de Dunăre.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis să se retragă de la putere după eşecul înregistrat în alegerile prezidenţiale de candidata GERB, Ţeţka Ţatceva.

În ultimele luni, socialiştii au încercat să valorifice victoria lui Rumen Radev, în speranţa că noul preşedinte le va aduce voturi importante în alegerile legislative, dar sondajele arată un avans uşor de partea GERB.

Scurta campanie electorală s-a concentrat pe probleme interne, precum ameninţarea reprezentată de creşterea fluxului migratoriu şi ”catastrofa demografică”, dar şi pe viitorul Uniunii Europene.

De asemenea, campania electorală s-a văzut dominată în principal de o retorică populistă şi radical naţionalistă, care a culminat cu blocajul temporar instituit de naţionaliştii bulgari la vama cu Turcia.

Alegerile legislative ar putea să ducă la crearea unui nou blocaj politic, întrucât nicio formaţiune nu are şanse să câştige o majoritate clară, iar negocierile pentru formarea unei coaliţii sunt un scenariu luat în considerare de socialişti şi de rivalii de la GERB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.