Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va avea luni o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din Poliţie, pentru a stabili împreună două propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, anunţă Ministerul de Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Daniela Pescaru s-au întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor, care au protestat în faţa sediului MAI şi în faţa Guvernului.

Conform unui comunicat dat publicităţii de MAI la finalul întâlnirii, Carmen Dan a reiterat angajamentul de a găsi o soluţie echitabilă la revendicările salariale ale personalului MAI: “Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis”.

”Cunoaştem discrepanţele, care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate, şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate. 

În cadrul întâlnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit că, în urma demersurile întreprinse, până la acest moment de către conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de  aplicarea HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se arată în comunicat. 

Totodată, au fost iniţiate o serie de amendamente la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/2017, care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului prin care sporurile şi majorările salariale, stabilite proporţional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru poliţie judiciară, să se determine prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. 

În plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toţi poliţiştii astfel încât să fie acordat în luna aprilie, şi nu în luna august cum este prevăzut în prezent, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, şi cei din structura Ministerului Sănătăţii, precizează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că respectă dreptul poliţiştilor de a protesta pentru a atrage atenţia asupra inechităţilor cu care se confruntă de ani de zile, subliniind faptul că pentru rezolvarea acestora este nevoie de mai mult timp pentru a identifica sursele de finanţare şi modalitatea tehnică prin care să fie aplicate aceste soluţii. 

Toate soluţiile găsite până în prezent au fost identificate împreună cu liderii sindicali şi cu celelalte ministere care au atribuţii în rezolvarea revendicărilor de ordin financiar, se arată în comunicat.

Carmen Daniela Dan şi-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru rezolvarea tuturor problemelor de ordin financiar cu care se confruntă angajaţii MAI astfel încât salariul primit să reflecte munca depusă în slujba comunităţilor, riscurile zilnice la care se expun şi restricţiile la care sunt obligaţi.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne va depune toate eforturile pentru ca în noua lege a salarizării unitare să se regăsească soluţiile pentru toate revendicările sindicatelor, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne a convenit cu liderii sindicatelor o noua întâlnire pentru luni, 27 martie a.c., pentru a stabili împreună alte două propuneri de amendamente la OUG 9/2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.