Cinci persoane au murit şi alte peste 40 au fost rănite, printre care doi români, în urma celor două incidente petrecute, miercuri după-amiază, în zona Palatului Parlamentului britanic. Printre decedaţi se află şi autorul atacului de la Palatul Westminster şi poliţistul pe care acesta l-a înjunghiat. Poliţia britanică tratează incidentul drept un atac terorist. Premierul britanic Theresa May a declarat că detaliile atacului continuă să apară, dar a precizat că nivelul de ameninţare teroristă va rămâne "sever”, ca şi până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00:48 Autorităţile britanice anunţă că cinci persoane şi-au pierdut viaţa în atentat, inclusiv atacatorul de la Westminster

Poliţia Metropolitană a anunţat miercuri seara că cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 40 au fost rănite în atentatul terorist de la Londra. De asemenea, printre persoanele decedate se numără şi atacatorul, care a intrat cu maşina în trecătorii de pe podul Westminster, înainte de a înjunghia mortal un poliţist în curtea Parlamentului, relatează The Guardian.

Autorităţile britanice nu i-au identificat pe cei trei civili decedaţi în urma atentatului, dar poliţistul înjunghiat mortal în curtea legislativului este Keith Palmer.

UPDATE 23:19 May condamnă "atacul terorist bolnav şi depravat" şi anunţă că nivelul de alertă teroristă rămâne neschimbat

Premierul britanic Theresa May, care a prezidat reuniunea comitetului de urgenţă COBRA, a declarat că detaliile “atacului terorist bolnav şi depravat” continuă să apară, iar nivelul de ameninţare teroristă va rămâne „sever”, ca şi până acum relatează The Guardian.

Ea a confirmat că a fost vorba de un sigur atacator şi a precizat că Poliţia va oferi noi informaţii în următoarele ore.

"Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de toţi cei care au fost afectaţi”, a spus ea, aducându-le un omagiu poliţiştilor şi echipajelor de intervenţie în situaţii de urgenţă, cărora le-a mulţumit “în numele întregii ţări”.

Premierul a subliniat că atacatorul nu a ales întâmplător Parlamentul ca ţintă, pentru că acesta este un simbol al democraţiei, libertăţii şi statul de drept.

“Orice tentativă de a învinge valorile prin violenţă este sortită eşecului”, a subliniat şefa Guvernului de la Londra, adăugând: “Parlamentul se va reuni ca de obicei (…), londonezii se vor trezi şi îşi vor face treburile ca de obicei (…), fără a ceda niciodată terorii şi fără a permite niciodată vocilor urii şi răului să ne dezbine”, a afirmat ea.

UPDATE 22:49 Doi români care este posibil să fi fost răniţi în atacul de la Londra se îndreptau spre London Eye

Doi români care este posibil să fi fost răniţi în atacul de la Londra se îndreptau spre roata panoramică London Eye, pentru a se întâlni cu un prieten cunoscut în Thailanda, relatează The Guardian.

Un jurnalist al The Guardian a discutat cu un bărbat aflat în faţa Spitalului St Thomas, unde sunt tratate o parte dintre victimele atacului de la Londra. Acesta încerca să afle informaţii despre doi prieteni români în legătură cu care se temea că au fost prinşi în atac.

Bărbatul a spus că un cuplu de români pe care l-a întâlnit în timpul unei excursii în Thailanda se afla pe podul Westminster când o maşină a lovit pietonii.

El şi românii urmau să se întâlnească la roata panoramică London Eye şi a încercat să îi contacteze când aceştia nu au ajuns.

The Guardian nu poate confirma că cei doi sunt aceeaşi despre care Ministerul român de Externe a anunţat că sunt răniţi. Potrivit ambasadorului român la Londra, cei doi români răniţi sunt trataţi la Royal Hospital, nu la St Thomas.

UPDATE 22:28 Patru studenţi au fost răniţi în atacul de pe podul Westminster

Patru studenţi au fost răniţi în atacul de pe podul Westminster,  relatează Sky News.

Aceştia făceau parte dintr-un grup de 13 studenţi şi un lector de la Universitatea Edge Hill, din Ormskirk. Ei se aflau în prima zi a unei vizite de două zile la Parlament.

Studenţii tocmai plecaseră din Parlament şi mergeau pe Podul Westminster, după ce au asistat la sesiunea de întrebări a premierului şi s-au întâlnit cu parlamentarii.

UPDATE  22:25 Poliţia britanică ştie cine este atacatorul de la Parlament

Poliţia britanică ştie cine este atacatorul de la Parlament, dar nu a dat publicităţii numele, relatează Sky News.

Anterior, poliţia a anunţat că, pe baza informaţiilor disponibile, crede că a fost vorba de un singur atacator, care a fost ucis.

UPDATE 20:35 Anchetatorii britanici iau în calcul posibilitatea ca atacul de la Londra să fi fost inspirat de propaganda ISIS

Anchetatorii britanici iau în calcul posibilitatea ca atacul de la Londra să fi fost inspirat de propaganda organizaţiei Statul Islamic, a declarat un oficial european citat sub acoperirea anonimatului de Sky News.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

UPDATE 20:33 Doi cetăţeni români au fost răniţi în atacul de la Londra

Doi cetăţeni români au fost răniţi în atacul de la Londra şi au fost transportaţi la spitale, anunţă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti în urma atacului care a avut loc la Londra şi exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic.

”În urma demersurilor de urgenţă întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autorităţile locale, cu privire la identificarea cetăţeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: din cele mai recente informaţii obţinute de la autorităţile locale, au fost identificate două persoane de cetăţenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale”, precizează Ministerul de Externe.

Premierul Grindeanu, informat despre starea românilor răniţi în atacul de la Londra

Premierul Sorin Grindeanu este informat permanent despre starea românilor răniţi în atentatul terorist de la Londra. Şeful Guvernului a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie.

Conform paginii de Facebook a Guvernului, ”premierul României este informat permanent despre starea românilor răniţi în atentatul terorist de la Londra”.

În această seară prim-ministrul a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie, care l-a informat în legătură cu demersurile făcute de ambasadă pentru sprijinirea românilor afectaţi.

”Ne exprimăm solidaritatea cu poporul şi guvernul britanic şi condamnăm ferm orice act terorist”, mai precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI Doi români, răniţi în atacul de la Londra

UPDATE 20:08 Scotland Yard lasă să se înţeleagă că cele două incidente de securitate de la Londra au avut un singur autor

Scotland Yard a prezentat un film al atacului de miercuri de la Parlamentul din Londra, a lăsat să se înţeleagă că cele două incidente de securitate au avut un singur autor.

“Atacul a început când o masină” a intrat în multime pe podul Westminster, “rănind mai multe persoane, inclusiv trei ofiţeri de poliţie”, a anunţat reprezentantul Scotland Yard, Mark Rowley.

El a precizat că, deocamdată, autorităţile cred că a fost un singur atacator, dar nu exclude alte posibilităţi.

Rowley nu a menţionat dacă au fost făcute arestări, precizând că ancheta este în curs.

UPDATE 20:00 Patru morţi, inclusiv atacatorul, şi 20 de răniţi în atacul de la Londra, anunţă Poliţia

Cel puţin patru oameni au murit, inclusiv un ofiţer de poliţie înjunghiat în curtea Parlamentului şi atacatorul, a anunţat Scotland Yard.

De asemenea, cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, au adăugat autorităţile.

UPDATE 19:23 Cel puţin doi morţi în atacul de la Parlamentul de la Londra; printre răniţi sunt trei elevi francezi şi trei poliţişti

Cel puţin doi oameni au murit în atacul de la Parlamentul de la Londra, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Sky News. Printre răniţi s-ar afla şi trei elevi francezi, a anunţat premierul francez Bernard Cazeneuve, dar şi trei poliţişti. Unul dintre morţi este o femeie, în timp ce despre celălalt nu sunt cunoscute informaţii. 

Un ofiţer de poliţie a fost ucis în atacul de la Westminster, relatează The Guardian, fără a preciza sursa.

CITEȘTE ȘI Subsecretarul de stat din Ministerul britanic de Externe a resuscitat o victimă a atacului

Cei trei elevi răniţi au între 15 şi 16 ani şi se aflau pe podul Westminster, scrie Le Telegramme, precizând că unul dintre ei a ajuns pe plafonul maşinii care a intrat în pietoni. Ei erau elevi la o şcoală din Concarneau, în Bretagne, şi ajunseseră la Londra sâmbătă seară. Ofiţerii de poliţie răniţi s-au luptat cu atacatorul care încerca să intre în sediul Parlamentului. Între timp, o femeie a fost scoasă în viaţă din Tamisa, cu răni grave. Ea ar fi sărit când o maşină a lovit în plin pietonii de pe Podul Westminster.

CITEȘTE ȘI Paza ambasadelor şi consulatelor din România ale ţărilor UE şi NATO, suplimentată cu echipe antitero, după atacul de la Londra

UPDATE 19:10 Theresa May se află la Downing Street şi a convocat o reuniune a comitetului de urgenţă COBRA

Premierul Theresa May se află la biroul său din Downing Street, de unde monitorizează situaţia şi a convocat o reuniune a comitetului de urgenţă COBRA pentru miercuri seară, relatează BBC News.

Între timp, circa 500 de oameni au fost evacuaţi din Parlamentul de la Londra, la peste două ore după atac.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

UPDATE 19:05 Primarul Londrei anunţă că a avut loc un incident grav în apropiere de Parlament, tratat ca un atac terorist

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat într-un comunicat că un “incident grav a avut loc în apropiere de Piaţa Parlamentului în această după-amiază (miercuri – n.r.), care este tratat ca un atac terorist până când poliţia” ajunge la altă concluzie, relatează BBC.

“Serviciul Metropolitan de Poliţie se ocupă de incident, iar o investigaţie urgenţă este în curs. Gândurile mele sunt alături de cei afectaţi şi de familiile lor. Aş vrea să mulţumesc Poliţiei şi serviciilor de urgenţă care lucrează din greu pentru a ne ţine în siguranţă”, a afirmat Khan.

UPDATE 19:03 Un mort şi cel puţin 10 răniţi în atacul de la Londra, anunţă Serviciul de Ambulanţă

O persoană a murit şi cel puţin 10 oameni au fost răniţi în atac, a anunţat Serviciul de Ambulanţă din Londra, citat de CNN.

O parte dintre răniţi sunt în stare foate gravă.

Anterior, Poliţia Metropolitană a anunţat că există mai multe victime, dar a refuzat să precizeze numărul.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

UPDATE 18:52 Poliţia din Londra: Incidentul s-a soldat cu mai multe victime, inclusiv poliţişti; o anchetă antiterorism este în curs

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat, într-o conferinţă de presă că incidentul de securitate s-a soldat cu mai multe victime, inclusiv poliţişti şi că ofiţeri suplimentari vor fi desfăşuraţi miercuri pe străzile din capitala Marii Britanii.

“Există o anchetă în curs, condusă de Comandamentul Antiterorism”, a declarat comandantul BJ Harrington, reprezentantul Poliţiei Metropolitane, într-o conferinţă de presă.

„Sunt mai multe victime, inclusiv poliţişti, dar în această etapă, nu pot confirma numărul şi nici natura rănilor”

Foto: Dailymail.co.uk
Foto: Dailymail.co.uk

El a precizat că dispozitivul de poliţie din toată capitala va fi revizuit în cursul zilei de miercuri şi vor fi desfăşuraţi ofiţeri suplimentari pe străzile din Londra.

Ofiţerul a refuzat să spună dacă incidentul poate fi considerat încheiat deocamdată şi a îndemnat publicul să predea eventuale înregistrări sau filmări cu ceea ce s-a întâmplat şi să sune la numărul de urgenţă 999, dacă văd ceva suspect.

CITEȘTE ȘI Ce se ştie şi ce se speculează despre atacul de la Londra

Comandantul interimar al Poliţiei Metropolitane din Londra a fost martor ocular la incident

Comandantul interimar al Poliţiei Metropolitane din Londra, Craig Mackie, a fost martor ocular la incident, pentru că se afla în zonă în acel moment, dar nu a fost rănit, a anunţat Poliţia Metropolitană într-o conferinţă de presă.

El este considerat un martor important, a precizat un reprezentant al Poliţiei, comandantul BJ Harrington.

UPDATE 18:17 Un mort şi mai mulţi răniţi pe podul Westminster, spune un medic

O persoană a murit şi mai multe au fost rănite, dintre care unele sunt în stare “catastrofală” în urma incidentului de pe podul Westminster, unde o maşină ar fi lovit pietoni, a declarat un medic citat de BBC News.

Persoana care a murit este o femeie.

Maşina a lovit apoi gardul sediului Parlamentului, arată imagini publicate de presa britanică.

Poliţia nu a confirmat deocamdată atacul sau numărul de victime şi starea lor.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

UPDATE 18:08 Măsurile de securitate de la Buckingham Palace au fost înăsprite

Măsurile de securitate de la Buckingham Palace au fost înăsprite după atacul de la Parlamentul britanic, în timp ce roata London Eye a fost oprită, relatează BBC News.

Buckingham Palace a refuzat să dea detalii despre noile măsuri, dar porţile, de obicei deschise, au fost închise.

Mai multe persoane sunt blocate în roata panoramică London Eye, au scris martori pe Twitter.

UPDATE 17:54: Autorul atacului de la Parlamentul britanic a fost împuşcat de două sau trei ori, povesteşte un martor

Un jurnalist Daily Mail a declarat că a văzut un bărbat înarmat în negru atacând un ofiţer de poliţie în faţa Parlamentului, înainte de a fi împuşcat de două sau trei ori, în timp ce încerca să forţeze intrarea în Camera Comunelor. Între timp, alţi martori au povestit că au văzut mai multe victime pe podul Westminster.

“Am văzut un bărbat masiv, în haine negre, intrând pe porţi în New Palace Yard (una dintre curţile Parlamentului – n.r.), chiar mai jos de Big Ben”, a spus el.

Suspectul avea în mână ceva ce semăna cu un băţ şi a fost oprit de poliţişti în jachete galbene, care asigurau paza Legislativului.

Jurnalistul a văzut cum unul dintre ofiţeri s-a prăbuşit, aparent înjunghiat de către suspect, în timp ce al doilea poliţist a fugit după ajutor. Între timp, bărbatul în negru a reuşit să fugă aproape 14 metri spre intrarea în Parlament, a adăugat martorul.

În timp ce atacatorul fugea, doi bărbaţi în haine civile, probabil ofiţeri, înarmaţi, au strigat un avertisment pe care suspectul l-a ignorat, după care au tras de două sau trei ori, iar atacatorul a căzut.

În ceea ce priveşte incidentul de pe podul Westminster, martori au declarat pentru CNN că au văzut mai multe victime, 10 sau 12, aparent lovite, întinse pe jos pe pod.

 

UPDATE 17:40 Poliţia britanică tratează incidentul de securitate de la Londra drept un atac terorist

Poliţia britanică tratează incidentul de securitate de la Londra drept un atac terorist, până la obţinerea mai multor informaţii, relatează The Guardian.

Potrivit presei britanice, un bărbat în jur de 40 de ani, înarmat cu un cuţit, a încercat miercuri să forţeze intrarea în Parlamentul britanic. El ar fi înjunghiat un ofiţer de poliţie, înainte de a fi împuşcat.

UPDATE 17:21: Theresa May a fost evacuată de urgenţă din Parlament, în timpul incidentului armat

Premierul britanic Theresa May a fost evacuată de urgenţă din Parlament, în timpul incidentului armat de miercuri, relatează ITV News.

Şefa Guvernului de la Londra a fost urcată într-o maşină Jaguar argintie şi dusă într-un loc sigur.

Un ales conservator, citat de ITV, a spus că un ofiţer de poliţie a fost înjunghiat, iar atacatorul a fost împuşcat în incidentul armat de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic.  El a precizat că există informaţii neconfirmate privind “şi alte incidente violente în zonă”.

O maşină ar fi lovit mai multe persoane pe podul Westminster, din centrul Londrei, înainte de a intra în plin în gardul Parlamentului britanic, potrivit CNN.

Cel puţin 12 persoane ar fi fost rănite în urma acestui incident, care nu este clar dacă are legătură cu atacul armat de la Parlament.

Martori citaţi de ITV au declarat că au văzut două persoane întinse pe jos la sediul Parlamentului.

Jurnalişti şi politicieni aflaţi în clădire au scris pe Twitter că au auzit cel puţin patur focuri de armă şi bufnituri în faţa Parlamentului.

Poliţia a anunţat că a fost chemată la un incident armat pe Podul Westminster, de lângă Parlament.

Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Şedinţa Camerei Comunelor, care era în curs, a fost suspendată, iar accesul şi ieşirile din Parlament au fost interzise.

Poliţia se află la faţa locului şi a închis circulaţia pe străzile din zonă.  Mai multe ambulanţe, inclusiv un elicopter, au ajuns la locul atacului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.