Deţinuţii trebuie să fie învoiţi obligatoriu şi în timp util în cazul unui deces în familie, susţine Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care solicită modificare articolului 171 din Legea 254/2013, ce prevede doar o posibilitate de învoire a deţinutului, nu o obligaţie. Reprezentanţii asociaţiei spun că verificarea privind existenţa cazului de deces trebuie făcută de către conducerea penitenciarului în maximum 24 de ore de la data cererii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

APADOR-CH consideră că principala problemă în conţinutul Legii 254/2013 privind executarea pedepselor o reprezintă articolul 171, care prevede că învoirea deţinutului în cazul decesului unui membru al familiei acestuia nu este un drept, ci doar o posibilitate, conducerea penitenciarului fiind cea care decide dacă acordă sau nu învoirea. De asemenea, conform aceleiaşi legi, deţinutul trebuie să depună la conducerea penitenciarului o copie a certificatului de deces, lucru dificil în situaţia în care deţinutul nu mai are familie sau cei din familie nu pot ajunge suficient de repede la penitenciar.

Reprezentanţii APADOR-CH solicită Parlamentului şi Guvernului să modifice şi să complteze articolul 171 din Legea 254/2013, în aşa fel încât învoirea deţinutului să devină o obligaţie, iar verificarea situaţiei să se facă de către Administraţia Penitenciarelor.

APADOR-CH vrea ca articolul 171 să fie modificat astfel: "Învoirea din motive umanitare se acordă pentru participarea persoanei internate la înhumarea unui membru de familie, a oricărei persoane cu care are puternice legături afective şi se poate acorda pentru soluţionarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum şi în caz de calamitate. Verificările privind existenţa cazului de deces invocat în cererea de învoire se efectuează de conducerea penitenciarului, în cel mult de 24 de ore de la formularea cererii. Dacă verificările nu se finalizează în termenul de 24 de ore, învoirea va fi acordată. În cazul deţinuţilor consideraţi periculoşi, învoirea se va face sub pază. Formularea cu rea-credinţă de cereri de învoire prin invocarea unui caz de deces constituie abatere disciplinară”.

Solicitarea APADOR-CH vine în contextul în care un deţinut de la Penitenciarul Rahova s-a sinucis la sfârşitul săptămânii trecute, după ce unitatea de detenţie ar fi refuzat să-i acorde o permisie de 24 de ore pentru a participa la înmormântările soţiei, copilului şi fratelui său.

Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă în acest caz, în timp ce Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a spus că nu este confirmată legătura dintre neacordarea învoirii şi sinuciderea deţinutului şi că deţinutul nu a putut primi permisie pentru că nu a prezentat dovada decesului fratelui său, adăugând că soţia şi copilul acestuia au murit în 2014, înainte ca bărbatul să fie închis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.