Unul dintre cei doi spioni ruşi acuzaţi în Statele Unite de piratarea a jumătate de milion de conturi ale clienţilor Yahoo a lucrat până săptămâna trecută la banca de investiţii a miliardarului Mihail Prohorov, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Igor Suşchin a renunţat la funcţia de director pentru securitate la divizia de brokeraj a Renaissance Capital pe 16 martie, la o zi după ce Statele Unite au făcut publică punerea sub inculpare a acestuia, la San Francisco, a anunţat luni biroul de presă al companiei.

RenCap a anunţat că a aflat despre acest caz din presă şi că nu a ştiut despre acuzaţiile aduse lui Suşchin, despre care a relatat pentru prima oară publicaţia Kommersant.

Suşchin nu a putut fi contactat.

Guvernul american îl acuză pe Suşchin şi pe un alt agent al Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) că au pus în aplicare în străinătate un plan de obţinere de profituri şi de strângere de informaţii începând nu mai târziu de ianuarie 2014 şi care a continuat până cel puţin la 1 decembrie 2016.

Procurorii au descris un plan de spionaj economic, fraudă electronică şi furt de secrete comerciale, acuzând doi agenţi ruşi că au conspirat cu un hacker în atacul informatic împotriva Yahoo, în 2014.

Un al doilea hacker, un canadian de origine kazahă, ar fi avut drept ţintă persoane din Rusia, pentru colectarea de date.

Procurorii afirmă că Suşchin a fost infiltrat la o companie financiară rusă, unde a monitorizat comunicaţiile angajaţilor. Potrivit acestora, nu este clar dacă firma, pe care nu au numit-o, avea cunoştinţă despre afilierea acestuia la FSB.

Prohorov, care deţine şi echipa de baschet Brooklin Nets, nu a putut fi contactat  pentru comentarii.

Oficialii ruşi au negat în repetate rânduri că statul rus a susţinut efectuarea unor atacuri informatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.