Hotelurile din Bucureşti au înregistrat anul trecut un avans al ratei de ocupare de 4,7%, faţă de anul anterior, o rată de creştere de aproape două ori mai mare decât în Praga sau Varşovia, iar tariful s-a majorat cu 5,8%, în contextul în care industria hotelieră din regiune a atras investiţii importante anul trecut şi păstrează un potenţial mare de creştere, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanţă Cushman & Wakefield.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr mai mare de turişti a ales în 2016 destinaţii din Europa centrală şi de est, astfel că rata de ocupare a revenit sau chiar a depăşit nivelurile de dinaintea crizei, ajungând la o medie de 72%, faţă de 69% în perioada crizei. Bucureştiul a avut o rată de creştere a ratei de ocupare aproape dublă faţă de alte capitale din regiune, consideră un broker senior din cadrul Cushman & Wakefield, Marius Grigorică.

„Industria hotelieră din România beneficiază în prezent de fundamente pozitive şi de un potenţial de creştere semnificativ. Principalii indicatori din Bucureşti, nu doar că au avut o dinamică pozitivă, dar au înregistrat şi creşteri aproape duble ca procent faţă de alte capitale precum Praga şi Varşovia. Astfel, în 2016 rata de ocupare hotelieră în Bucureşti a crescut cu 4,7% faţă de anul precedent, iar tariful mediu pe cameră a înregistrat o creştere de 5,8%”, a declarat Marius Grigorică.

În Bratislava a fost înregistrat cel mai mare ritm a creşterii ratei de ocupare în 2016, de 10,2%, urmată de Sofia cu 6,3%, Bucureşti (4,7%), Varşovia (2,8%), Budapesta (2,7%), Viena (2,5%) şi Praga (2,4%).

Pe măsură ce costul călătoriilor în regiune a avansat, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost şi ele în creştere. Tariful mediu pe cameră a crescut de la 73,6 euro pe zi în 2015 la 76,6 euro în 2016. 

Cea mai mare creştere a tarifelor a înregistrat-o Bratislava (9,5%), urmată de Budapesta (6,1%), Bucureşti şi Sofia (5,8%), Praga (3,4%), Varşovia (3,1%) şi Viena (minus 2,1%).

Volumul de investiţii în industria hotelieră, la nivelul Europei centrale şi de est, a crescut cu 66% în 2016, faţă de anul anterior, până la 1,2 miliarde euro, dar singura creştere a fost înregistrată în Austria. Astfel, din totalul de 1,2 miliarde euro investiţi anul trecut, Austria a avut cea mai mare parte, cu aproape 800 de milioane de euro tranzacţionaţi, reprezentând 67% din volumul total de investiţii.

În alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, volumul a fost mai scăzut decât în 2015, Polonia înregistrând cel mai mare declin, cu mai mult de jumătate din volumul de investiţii precedent.

”Republica Cehă a atras 18% din totalul investiţiilor din Europa centrală şi de est. Cele mai multe investiţii au avut loc la Praga, unde s-au realizat şapte tranzacţii, incluzând Old Town Hilton, Park Hotel şi Chopin Hotel”, se arată în raport.

Consultanţii aşteaptă în 2017 o suplimentare de 4.000 de camere în capitalele din Europa centrală şi de est. Pieţele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt considerate Varşovia şi Budapesta.

”Praga reprezintă o excepţie, având un stoc limitat de hoteluri în curs de dezvoltare, din cauza constrângerilor urbanistice şi a numărului scăzut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri”, se arată în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.