Tatiana Niculescu va citi un fragment din volumul ”Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu“, recent apărut la Editura Humanitas, marţi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, lectura urmând să aibă loc în cadrul evenimentului ”Dacă e marţi, scriitori îţi citesc“.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran «Mon pays», rezumă cel mai bine vâltoarea anilor ’30 în România, acea epocă a «martirilor sângeroşi» sau a «visătorilor sanghinari», întemeietori ai unei «mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului». O epocă, spune Cioran, care «fusese întemeiată pe idei feroce» şi care «a dispărut în ferocitate»”, a spus Tatiana Niculescu.

Scriitoarea a mai spus că volumul ei încearcă să ”îl redea trecutului şi istoriei” pe Corneliu Zelea Codreanu.

”Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înţeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a şcolilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format şi a unei Europe răvăşite, aflate între două războaie devastatoare şi în căutarea unei speranţe de supravieţuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica şi a sfârşit în sânge şi barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului şi istoriei“, a adăugat scriitoarea.

Născut pe 13 septembrie 1899 la Huşi, Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, ai cărui membrei erau cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, ”Cămăşile Verzi”.  A fost asasinat în timpul detenţiei din ordinul regelui Carol al II-lea, pe 30 noiembrie 1938.

Scriitoarea Tatiana Niculescu este autoarea romanelor ”Spovedanie la Tanacu”, ”Cartea judecătorilor”, ”Nopţile Patriarhului”, ”În Ţara lui Dumnezeu”, ”Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut” şi a două piese de teatru - ”Spovedania” şi ”Brâncuşi contra SUA”, semnate cu numele Tatiana Niculescu Bran, potrivit Editurii Humanitas.

Romanul ei de debut, ”Spovedanie la Tanacu” (Humanitas, 2006), a devenit piesă de teatru în dramatizarea autoarei şi în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi roman a stat la baza filmului ”După dealuri”, care a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul pentru interpretare feminină (atribuit ex aequo actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur) la Festivalul de Film de la Cannes din 2012. Între 1995 şi 2008, a fost redactor, prezentator şi apoi redactor-şef al secţiei române a BBC World Service.

La Editura Humanitas a îngrijit volumul ”Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide”, semnat de Ştefan Frumuşanu (2015), şi a publicat volumele ”Regina Maria: ultima dorinţă” (2015; ediţia a II-a 2016) şi ”Mihai I: ultimul rege al românilor” (2016).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.