Un colecţionar a fost găsit vinovat de un tribunal din Bristol pentru uciderea a două exemplare din cea mai rară specie de fluturi din Marea Britanie - Maculinea arion, supranumită ”Marele Albastru” -, care este protejată prin lege şi era extrem de admirată în epoca victoriană, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii britanici l-au găsit vinovat pe Philip Cullen, în vârstă de 57 de ani, care a fost judecat pentru că ”a ucis, capturat şi deţinut fluturi din specia Marele Albastru”. 

”Este un caz unic, nu a existat niciodată un proces pentru capturarea şi uciderea unor fluturi în trecut”, a declarat procurorul Kevin Withey. 

Philip Cullen riscă să fie condamnat la închisoare. Verdictul va fi pronunţat pe 7 aprilie.

Colecţionarul a fost văzut în timp ce captura fluturi din specia Maculinea arion, în două situri protejate din comitatele Gloucestershire şi Somerset. 

Poliţia a efectuat o percheziţie în domiciliul său din Bristol, în februarie 2016, şi a descoperit un număr mare de fluturi morţi, inclusiv două exemplare din specia ”Marele Albastru”.

Anchetatorii l-au descoperit pe acel colecţionar în timp ce monitorizau activităţile ilegale de pe e-Bay. Philip Cullen a spus că a cumpărat acei fluturi de la ”ferme” specializate din Europa.

Repertorizaţi încă din 1795, fluturii din specia ”Marele Albastru” au dispărut din Marea Britanie în 1979, dar au fost apoi reintroduşi în 1983, cu ajutorul unor exemplare aduse din Suedia, ce au fost eliberate în 10 situri naturale protejate. 

Potrivit ONG-ului Butterfly Conservation, în lume există o veritabilă piaţă neagră pentru fluturii din specia ”Marele Albastru”. Modificaţi pentru a semăna cu exemplarele din epoca victoriană - când erau foarte apreciaţi -, fluturii din această specie se vând în prezent cu sume cuprinse între 200 şi 300 de lire sterline (230 - 350 euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.