Tabloul ”Monarch of the Glen”, de Edwin Landseer, una dintre cele mai cunoscute picturi din Scoţia, a fost achiziţionat pentru stat cu 4 milioane de lire sterline (4,6 milioane de euro) printr-o campanie de strângere de fonduri, pentru a împiedica vânzarea lui în străinătate, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, tabloul a fost oferit spre vânzare la licitaţie în luna noiembrie, de către proprietarul acestuia, Diageo, o companie multinaţională de băuturi alcoolice.

Galeriile Naţionale ale Scoţiei au acţionat şi au ajuns la o înţelegere cu Diageo, care a acceptat o ofertă aflată la jumătatea preţului estimat iniţial - 8 milioane de lire sterline.

John Leighton, directorul general al Galeriilor Naţionale din Scoţia, le-a mulţumit participanţilor la campania de strângere de fonduri.

”Suntem încântaţi că am reuşit să ne asigurăm că lucrarea de artă este inclusă în colecţia naţională. Sprijinul enorm al publicului a fost incredibil, cu donaţii care au venit din toată lumea, din Scoţia şi din restul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord”, a spus el.

Cea mai mare contribuţie a aparţinut jucătorilor Loteriei Naţionale. Heritage Lottery Fund a donat 2,65 de milioane de lire sterline, sumă urmată de o altă donaţie, de 634.000 de lire sterline, provenită de la trusturi private şi fundaţii. O contribuţie de 350.000 de lire sterline a aparţinut Art Fund, iar una de 100.000 de lire sterline a provenit de la guvernul scoţian, din fondul de achiziţii NGS.

O campanie publică, cu donaţii provenite din mai multe regiuni ale lumii - Anchorage, Los Angeles, Hong Kong, şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord -, a strâns suma de 266.000 de lire sterline.

Tabloul, care în ultimii 17 ani i-a fost împrumutat Muzeului Naţional al Scoţiei, va fi expus la Galeria Naţională a Scoţiei înainte de a fi expus într-un turneu prin ţară.

Tabloul ”Monarch of the Glen”, pictat în anul 1851, prezintă un cerb maiestuos aflat într-un peisaj ceţos din Highlands. Imaginea a fost reprodusă de nenumărate ori şi a fost utilizată în marketing pentru numeroase produse, precum whisky.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.