Aproape 1,2 milioane de paşapoarte au fost eliberate în 2016, cele mai multe din ultimii şase ani, numărul fiind aproape dublu faţă de cererile din 2010. În primele două luni ale acestui an au fost depuse peste 220.000 de cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice, a anunţat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple au primit anul trecut 1.186.199 de cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice şi temporare, în creştere cu  24%  faţă de anul 2015 şi cu 42% faţă de anul 2010.

Tendinţa de creştere a numărului de solicitări se menţine şi în acest an, în  lunile ianuarie şi februarie fiind primite 221.359 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice, faţă de 181.300 în aceeaşi perioadă din 2016, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Începând din 1 februarie, când a intrat în vigoare Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, a fost eliminată plata taxei de 22 de lei pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi simple temporare, precum şi tariful suplimentar de 100 lei pentru eliberarea paşaportului simplu temporar.

Taxele pentru eliberarea paşapoartelor pot fi achitate prin virament, prin mijloace de plată online, prin mandat poştal sau în numerar la casieriile instituţiilor prefectului sau la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului la care acestea îşi au deschise conturile.

Anul trecut, din cauza numărului mare de solicitări, în special în sezonul estival, la serviciile pentru eliberarea paşapoartelor simple s-au format cozi, în unele zile oamenii fiind nevoiţi să aştepte mai multe ore pentru depunerea cererilor. În urma acestor situaţii, autorităţile au prelungit timpul de lucru cu publicul şi au introdus un program-pilot de programare online în Bucureşti şi în judeţele Bacău, Cluj, Iaşi, Timiş şi Vaslui.

Cele mai multe cereri de eliberare a paşapoartelor au fost depuse în iulie 2016, în Capitală. Astfel, la ghişeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bucureşti au fost înregistrate zilnic, în medie, 1.100 de cereri pentru eliberarea de paşapoarte, comparativ cu media de 500 de cereri, primite zilnic în lunile precedente. Totodată, faţă de luna iulie a anului 2015, s-a înregistrat o creştere a numărului de cereri de 12 la sută.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.