Peste 1.200 de poliţişti protestează, joi, la sediile Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii, cerând majorarea salariilor şi a sporurilor. Protestatarii scandează "Hoţii”, au cântat imnul naţional şi au pancarte pe care scrie "Poliţist, caut slujbă de şofer la Ambulanţă”, "La bani mereu ne-aţi amânat, dar astăzi noi ne-am săturat", "Poliţist, nu cerşetor" şi "Nu dormeam, dar ne-am trezit ... rămâne cum am stabilit".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie a început la ora 10.00, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde s-au adunat aproximativ 1.000 de poliţişti din Bucureşti şi din mai multe judeţe. Alţi aproximativ 200 de manifestanţi de la Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol.protestează la sediul Ministerului Muncii.

Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Sindicaliştii scandează "Hoţii”, cântă imnul naţional, fluiera şi suflă în vuvuzele, scandările fiind acompaniate de o orchestră.

Manifestanţii au afişe şi pancarte pe care scrie "Puneţi în aplicare HG 1/2017”, "Respectaţi-vă propriile hotărâri de Guvern", "Ca să vă fie clar: astăzi protestează poliţiştii, nu sindicatele", "Doamna Carmen, de 8 ani pentru poliţie nu-s bani", "Ultimul protest cu noi ne-a adus griji şi nevoi. Azi în sfânta zi de joi ne vrem caschetele înapoi", "Nu dormeam, dar ne-am trezit... rămâne cum am stabilit", "Nu pot face meserie cu pistol de jucărie şi din banii mei hârtie".

"Suntem aici pentru Legea salarizării unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbeşte de două săptămâni, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestăm şi faţă de modul incorect în care a fost aplicată Hotărârea de Guvern numărul 1 cu privire la salariul minim. În momentul de faţă sunt aproximativ 40.000 de poliţişti plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii”, a declarat pentru News.ro Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol.

Liderul sindical a precizat că manifestanţii s-au împărţit, pentru că vina pentru salariile foarte mici ale poliţiştilor este atât a Ministerului Afacerilor Interne, cât şi a Ministerului Muncii.

"Ne-am împărţit ca să le arătăm nemulţumirea faţă de ambele ministere: MAI pentru cum a aplicat HG privind salariul minim şi Ministerul Muncii pentru grila de salarizare”, a mai spus Cosmin Andreica.

Liderul sindical a adăugat că sindicaliştii aşteaptă reacţii din partea celor două ministere, pentru că poliţiştii sunt din ultima categorie bugetară, iar salariile lor au crescut din 2008 până în prezent doar cu 59 de lei.

Cosmin Andreica a mai spus că o delegaţie a protestatarilor va intra la discuţii cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social.

"Nu ne aşteptăm ca astăzi să avem discuţiile decisive. Astăzi protestăm şi ne arătăm nemulţumirea. Este un protest simbolic, suntem câteva sute, poate o mie de poliţişti în stradă, dar lucrurile se vor schimba”, a precizat Cosmin Andreica.

Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, şi nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Preşedintele SNAP a mai spus că alte revendicări vizează eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiteri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a alarizării unitare, precum şi încheierea unui nou Acord Colectiv de Muncă, în condiţiile în care vechiul acord a încetat în mai 2016.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.

Adrian Diugu a precizat că SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să discute, joi, cu o delegaţie a protestatarilor, care să îi prezinte punctual toate revendicările. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.