În domeniul agricol reţeaua europeană EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia, românii găsindu-şi de lucru în această ţară prin cunoştinţe sau firme private, anunţă, marţi, Ministerul Muncii, în contextul informaţiilor privind exploatarea muncitoarelor românce.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că au în vedere situaţia semnalată în aceste zile de presa italiană şi precizează că monitorizează, dinainte de apariţia articolelor de presă, situaţia românilor care muncesc în Italia.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Asociaţiei femeilor românce din Italia: Sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziţie datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene, arată Ministerul Muncii.

"Numai că, în general, cetăţenii români şi-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoştinţe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator şi nu apelează la instituţiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia", precizează instituţia.

Ministerul Muncii mai arată că ANOFM promovează locuri de muncă temporare în agricultură oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care există o bună colaborare, locurile de muncă prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuită.

Totodată, ANOFM a publicat un ghid bilingv (româno - italian) realizat de federaţia sindicală a lucrătorilor din agricultură “FLAI” din cadrul confederaţiei “CGIL” din Italia, referitor la drepturile şi formele de protecţie a lucrătorilor din agricultură, menţionează reprezentanţii ministerului.

Ei adaugă că, săptămâna trecută, Inspecţia Muncii a făcut o vizită de studiu în Italia, având loc o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio.

'Reprezentanţii din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50 la sută angajaţi cetăţeni români, iar situaţiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuşi, omologii italieni, competenţi să ia măsuri, au aplicat sancţiuni, în funcţie de situaţia întâlnită", precizează Ministerul Muncii.

Inpecţia Muncii (IM) propune continuarea colaborării cu instituţia de profil din Italia, având în vedere că în această ţară lucrează, în total, aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni români,

"În plus, (IM, n.r.) propune extinderea controalelor comune, în special în zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situaţii îngrijorătoare pentru lucrătoarele din România, precum şi semnarea unui acord prin care controalele comune să aibă legitimitate  teritorială", mai arată ministerul.

Din informaţiile furnizate, în 2017, de reprezentanţii FLAI Puglia rezultă că în provincia Taranto s-ar afla circa 4.000 de zilieri agricoli români. Comunităţi numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate şi în provinciile Bari şi Foggia, precizează Ministerul Muncii.

"Demersurile autorităţilor române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituţiile italiene pentru sporirea controalelor şi informarea comunităţii româneşti cu privire la drepturile avute şi la riscurile muncii fără forme legale. Acţiunile au vizat cu precădere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potenţial de risc ridicat în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, dar şi Regiunile Abbruzzo şi Lazio, considerate zone cu risc moderat", spun reprezentanţii Ministerului Muncii.

În iunie 2016, a fost semnat un acord între FLAI CGIL şi Inca, CNSLR Fratia, Agro-Frăţia şi Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din România, pentru a crea în ţara de origine a lucrătorilor puncte de informare cu privire la condiţiile de muncă, drepturi, contracte şi sosirea în Italia, chiar în scopul asigurării unei protecţii mai eficiente a lucrătorilor români angajaţi în agricultură, precizează Ministerul Muncii.

Instituţia mai arată că ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României în Italia se va deplasa, în perioada următoare, în zona Ginosa - Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajaţii români şi pentru a discuta despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.

Premierul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria.

Conform unui comunicat al Guvernului, premierul urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului.

Vizita acestora va avea loc între 15  şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti, mai precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că ambasada română a semnalat autorităţilor italiene problemele legate de condiţiile de viaţă şi de muncă ale muncitoarelor române din provincia siciliană Ragusa.

De asemenea, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.