CIA a acuzat miercuri WikiLeaks că îi ajută pe adversarii Statelor Unite prin dezvăluirea metodelor pe care le-ar utiliza pentru a transforma un iPhone al Apple sau televizoare Samsung în instrumente de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Publicul american ar trebui să fie îngrijorat de orice publicare a WikiLeaks care are ca scop să altereze capacitatea comunităţii de informaţii de a proteja America de terorişti şi de alţi adversari”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a CIA; Heather Fritz Horniak.

Potrivit The Washington Post, FBI se pregăteşte, a rândul său, de ”o mare vânătoare de cârtiţe”, cu scopul de a stabili cum a obţinut WikiLeaks documentele.

Aceste documente, pe care CIA nu le-a autentificat, descriu peste o mie de programe de tip malware - viruşi, cai troieni - care permit să se preia controlul unor aparate electronice, precum smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet, eventual maşini, în vederea spionării utilizatorilor acestora.

Accesdul la aceste aparate personale permite ascultarea utilizatorilor lor şi ocolirea protecţiilor prin criptare, care se generalizează pe mesagerii ca WhatsApp (Facebook) sau Signal.

BREŞE DEJA COLMATATE

Scandalul plasează din nou autorităţile americane în conflict deschis cu sectorul tehnologic, cu care relaţiile s-au deteriorat deja după ce Edward Snowden a arătat în 2013 cum o altă agenţie americană - NSA - putea accesa servere Google, Microsoft sau Apple.

Apple a înfruntat deja FBI, refuzând să ajute anchetatori să deblocheze un iPhone al unuia dintre autorii atacului armat sângeros de la San Bernardino (California) din decembrie 2015.

Noile dezvăluiri par să reflecte persistenţa unor importante falii de securitate.

Apple a dat însă asigurări că ”multe” dintre aceste breşe au fost deja acoperite în ultima versiune a sistemului său de exploatare iOS, cu care funcţionează iPhone şi iPad.

Într-un e-mail, grupul a amintit de asemenea că-şi îndeamnă frecvent utilizatorii să descarce noua versune a iOS, care corectează în general faliile de securitate ale versiunii precedente.

Heather Adkins, însărcinată cu probleme de securitate la Google s-a declarat, de asemenea, ”încrezătoare că actualizările de securitate şi protecţiile (navigatorului pe Internet) Chrome şi (sistemul de exploatare) Android protejează deja utilizatorii de multe dintre aceste pretinse vulnerabilităţi”.

”Analiza noastră continuă şi vom crea toate protecţiile suplimentare necesare”, a promis ea într-un e-mail.

Grupul sud-coreean Samsung a declarat că examinează ”urgent” conţinutul dezvăluirilor WikiLeaks şi afirmă că ”protejează viaţa privată a clienţilor (săi), iar securitatea aparatelor (sale) este o prioritate”.

Vizat, de asemenea, din cauza foarte popularului său sistem de exploatare Windows, Microsoft a anunţat pur şi simplu că ”este la curent” cu dezvăluirile şi că este ”pe cale să le examineze”.

”ÎN PRMA LINIE”

Dacă grupurile tehnologice sunt conştiente de riscul pe care-l reprezintă pentru imaginea lor aceste dezvăluiri, experţi în securitatea apreciază că amploarea lor nu are nimic a face cu dosarul Snowden, mai ales pentru că metodele descrise permit un spionaj ţintit şi nu o supraveghere în masă.

”Snowden a dezvăluit cum NSA îi supraveghea pe toţi americanii. Nu este nimic de acest fel (în documentele) publicate despre CIA”, scrie pe blog Robert Graham, un cercetător la Errata Security.

”Acestea sunt, toate, instrumente legitime ale spionilor, presupunând că spionarea adversarilor politici străini ar fi legitimă”, continuă el. Metodele de piratare ale CIA constau pur şi simplu în a ”te înşela pentru ca să instalezi programul lor” de spionaj.

”Este exact lucrul pe care ne aşteptăm ca CIA să-l facă în spaţiul cibernetic”, confirmă Bruce Schneier, directorul tehnologic al IBM Resilient, care a criticat totuşi cu regularitate supravegherea guvernamentală.

Purtătoarea de cuvânt a CIA a subliniat că agenţia nu are dreptul să efectueze operaţiuni de supraveghere în Statele Unite şi a susţinut că ”nu o face”.

Însă ea a amintit totodată că ”este treaba CIA să fie inovantă, în vârful progresului, şi să fie prima linie de apărare a acestei ţări în faţa inamicilor noştri externi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.