Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la bilanţul Ministerului Public pe anul 2016, că s-a observat în ultima perioadă o creştere "îngrijorătoare" a atacurilor la adresa magistraţilor şi de aceea este nevoie ca reputaţia lor, precum şi independenţa sistemului în întreg să fie apărate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cei 10 de ani de la aderarea la UE, România a făcut progrese remarcabile în domeniul Justiţiei. (...) Încercări de a reveni la situaţii anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotătârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România. Obiectul nostru este ca în justiţie progresul să devină ireversibil", a spus preşedintele.

El a subliniat că MCV se va încheia abia când toate cele patru obiective majore ale României vor fi îndeplinite, arătând însă că, în ceea ce priveşte Ministerul Public, Comisia Europeană nu a mai dat recomandări specifice, ci s-a concentrat asupra prevenţiei, ceea ce arată că instituţia şi-a îndeplinit îndatoririle.

O problemă majoră rămâne însă cea a atacurilor la adresa procurorilor şi judecătorilor.

"Atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare. De aceea, apărerea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, precum şi a reputaţiei profesionale a magistraţilor sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică", a spus el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.