Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) va lansa pe 11 martie ”Catalog Bucureşti”, primul inventar al tuturor imobilelor construite în zonele istorice ale Capitalei, care va fi realizat în perioada martie 2017 - noiembrie 2020, de voluntari şi specialişti arhitecţi, urbanişti şi istorici, şi va viza cele 98 de zone protejate ale oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ARCEN, în prezent, patrimoniul construit al Bucureştiului (peste 14.500 de imobile) este într-o avansată stare de degradare, sute de clădiri sunt în stare de colaps sau precolaps şi reprezintă adevărate pericole publice. Imobilele din zonele protejate ale Capitalei se confruntă cu demolări, degradări grave sau mutilări. Cele mai multe intervenţii duc la pierderi ireversibile la nivelul identităţii oraşului şi a peisajului cultural.

La nivelul zonelor protejate nu există nicio bază de date centralizată privind starea imobilelor şi a agresiunilor asupra patrimoniului construit. Specificul zonelor istorice este alterat, calitatea vieţii urbane scade, iar oraşul vechi este supraaglomerat prin apariţia ”blocurilor dintre case”. Regulamentele de urbanism ale zonelor protejate sunt frecvent încălcate, astfel încât revitalizarea zonelor istorice din Bucureşti şi creşterea atractivităţii economice a acestora devin o imposibilitate.

Prin proiectul ”Catalog Bucureşti”, ARCEN vrea să pună la dispoziţia instituţiilor statului, specialiştilor din domeniu şi locuitorilor oraşului o platformă online care să cuprindă inventarul tuturor imobilelor din cele 98 de zone protejate, respectiv zeci de mii de date şi fotografii, analize şi statistici.

Inventarul zonelor protejate, realizat în perioada 2017-2020, ar putea deveni un instrument util pentru procedurile de avizare din cadrul comisiilor de specialitate.

”Catalog Bucureşti” va semnala erorile existente în Lista Monumentelor Istorice, va atenţiona asupra necesităţii clasării altor imobile valoroase şi ar putea deveni fundamentul pentru ameliorarea legislaţiei din domeniu şi a regulamentelor zonelor protejate din Bucureşti, astfel încât acestea să favorizeze dezvoltarea armonioasă a peisajului urban şi creşterea calităţii spaţiului public.

În paralel, ARCEN va organiza, timp de trei ani, o serie de conferinţe şi dezbateri publice pentru prezentarea şi interpretarea datelor culese de pe teren şi soluţionarea acestora.

”Catalog Bucureşti” va reprezenta atât un instrument de educare a locuitorilor capitalei, cât şi o iniţiativă de activare a zonelor protejate ca microcomunităţi în interiorul oraşului care pot lucra împreună cu specialiştii şi autorităţile publice pentru salvarea patrimoniului urban şi a peisajului cultural, prin stoparea agresiunilor şi conservarea specificului Bucureştiului istoric.

După aproape un an întreg de pregătiri, ARCEN lansează "Catalog Bucureşti", o acţiune de colectare a zeci de mii de date pentru realizarea primului inventar al tuturor imobilelor din cele 98 de zone construite protejate ale Bucureştiului.

Colectarea şi analiza datelor vor fi publicate pe o platformă online deschisă tuturor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.