Judecătorul Lia Savonea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine că există dispoziţii legale care prevăd răspunderea magistraţilor pentru deciziile pe care le iau, adăugând că nu este nevoie de înăsprirea prevederilor referitoare la răspunderea materială a judecătorilor şi procurorilor, ci de o mai bună funcţionare a mecanismelor deja existente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentă, vineri, la bilanţul Curţii de Apel Ploieşti Ploieşti, judecătorul Lia Savonea de la CSM le-a declarat jurnaliştilor, la finalul şedinţei de bilanţ, răspunzând unei întrebări referitoare la o lege a răspunderii magistraţilor, că există prevederi legale privitoare la aşa ceva.

”În prezent, există dispoziţii legale privind răspunderea civilă, privind răspunderea disciplinară, penală, deci nu putem să spunem că nu există reglementare în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor. (...) În opinia noastră, nu cred că trebuie înăsprită răspunderea materială, eu cred că trebuie să funcţioneze mai bine mecanismele actuale în ceea ce priveşte semnalele de derapaje din partea unor magistraţi, cum ar fi răspunderea disciplinară”, a spus Savonea.

Rugată să dea un exemplu de magistrat care a răspuns pentru o sentinţă sau o decizie greşită pe care a luat-o, reprezentanta CSM nu a putut face acest lucru, explicând că Ministerul Finanţelor are date referitoare la acest aspect.

”Eu nu pot să vă spun, pentru că este atributul Ministerului de Finanţe să declanşeze mecanismul, al Inspecţiei Judiciare să evalueze dacă a fost sau nu vinovăţia judecătorului sau procurorului de la caz la caz, să vedem dacă mecanismele acestea au fost pornite, dacă Ministerul Finanţelor şi-a exercitat şi dacă au fost urmate procedurile prevăzute de lege. Dar există mecanisme, dumneavoastră vreţi să spuneţi că nu sunt eficiente”, le-a mai spus Savonea jurnaliştilor la finalul bilanţului Curţii de Apel Ploieşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.