Autorităţile malaeziene l-au eliberat din detenţie vineri dimineaţă pe singurul suspect nord-coreean capturat în urma asasinării lui Kim Jong Nam pe aeroportul din Kuala Lumpur. Eliberarea lui Ri Jong Chol vine în mijlocul exacerbării tensiunilor diplomatice dintre Phenian şi Kuala Lumpur, care au dus inclusiv la anularea unui acord de liberalizare a vizelor, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul General, Mohamed Apandi Ali, a anunţat cu o zi în urmă că nu există suficiente dovezi pentru inculparea lui Ri Jong Chol (47 de ani), care va fi în schimb deportat în Coreea de Nord.

Ri Jong Chol a părăsit închisoarea într-o vestă antiglonţ, iar autovehiculul său a fost escortat de către un convoi de şase maşini de poliţie.

Un oficial a precizat că suspectul nord-coreean a fost predat în custodia autorităţilor de imigraţie din capitala administrativă Putrajaya.

”Nu ştiu când va fi deportat, întrucât au nevoie de tot felul de documente”.

Eliberarea lui Ri Jong Chol are loc la doar două zile după inculparea a două femei - o vietnamenză şi o indoneziană - pentru uciderea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un.

Alţi şapte suspecţi nord-coreeni sunt căutaţi în legătură cu asasinarea lui Kim Jong Nam, inclusiv un diplomat şi un angajat al companiei Air Koryo, care s-ar afla în continuare în Malaysia.

Vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi a anunţat joi că ţara sa va anula, începând de pe 6 martie, acordul privind liberalizarea vizelor cu Phenianul.

Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în anii '70, iar schimburile comerciale cu produse precum ulei de palmier şi oţel au crescut. Coreea de Nord a deschis o ambasadă la Kuala Lumpur în 2003.

Însă asasinarea lui Kim Jong-nam a afectat puternic această relaţie, iar Malaysia şi-a rechemat ambasadorul de la Phenian.

Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.